Επίθεση δέχθηκε το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη από χάκερς, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. Με το ζήτημα αυτό θέμα ασχολούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την ΤτΕ ζητήθηκαν λίτρα σε bitcoin. H επίθεση, όπως αναφέρουν κράτησε περίπου για 45 λεπτά. Ακόμα και αυτή την ώρα στελέχη της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων αποτροής κυβερνοεπιθέσεων μην τυχόν και κάνουν πράξη την απειλή τους οι χάκερς αφού η προθεσμία που έχουν δώσει λήγει σήμερα.
Το θέμα της εισβολής χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.
Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.
Είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας! Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται το FBI η CIA και μάλιστα έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ρώσους και κινέζους χάκερς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή μαφία η οποία χτυπάει τράπεζες και έβαλαν στο στόχαστρο και ελληνικές και μάλιστα στο τελευταίο τους χτύπημα ζητούν ως λύτρα bitcoin με την προθεσμία να λήγει σήμερα!
Από το 2013 έχουν χτυπήσει 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα των τραπεζών και είτε κάνουν μεταφορά κεφαλαίων σε δικούς τους λογαρισμούς, είτε ζητούν λύτρα για να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα ασφαλείας και κίνησης. Μάλιστα, το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά! Με την υπόθεση ασχολείται το FBI και η CIA και όσον αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι δικές μας τράπεζες άντεξαν στις απανωτές επιθέσεις και με την υπόθεση ασχολείται στενά η ΕΥΠ σε συνενόηση με τις τράπεζες. Στην Ελλάδα, όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς αλλά το μόνο που κατάφερναν οι χάκερς ήταν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στο web banking αφού όλες οι δίοδοι έκλειναν γι’ αυτούς.
Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Και έχουν δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα ζητώντας ως λύτρα bitcoin.
Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ