Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν μετά το μεσημέρι της Τρίτης (23.02.2016) στον εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και για δωροδοκία. Επιπλέον δίωξη για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων ασκήθηκε σε βάρος του εκδότη. Και οι τρεις πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή (26.02.2016).
Σε δηλώσεις του λίγο πριν από την προσαγωγή των τριών κατηγορουμένων στον εισαγγελέα, ο συνήγορος του εκδότη Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε τη «σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ» και τόνισε πως ο εντολέας του αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις. Υποστήριξε δε ότι ο πελάτης του δεν γνωρίζει καν τον έναν από τους δημοσιογράφους που κατηγορούνται αλλά και ο δεύτερος υποστηρίζει το ίδιο.
Ο κ. Κούγιας εξέφρασε την άποψη πως από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει υπόψη του «δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ», ενώ αμφισβήτησε και το υλικό καταγεγραμμένων συνομιλιών που περιλαμβάνεται στη δικογραφία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες μου θυμίζουν περισσότερο… σενάριο». Ο δικηγόρος του εκδότη έκανε λόγο για «ερμηνεία συνομιλιών που καταγράφονται αποσπασματικά», εκ μέρους των αστυνομικών ενώ ειρωνευόμενος την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είπε πως εντολέας του φέρεται μέλος εγκληματικής οργάνωσης «που απαρτίζεται από τρεις εκ των οποίων τον έναν δεν τον γνωρίζει».
Απέδωσε επίσης την όλη εμπλοκή του εντολέα του σε «προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα, να μετατρέψουν τον εκδότη σε εκβιαστή ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική, κοινωνία και αθλητικά».
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
Η παρουσία των κατηγορούμενων στον εισαγγλέα ήταν τυπική διαδικασία αφού τους ασκήθηκαν διώξεις και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή (26.02.2016). Μετά την παρουσία του εκδότη της Ακρόπολης στον εισαγγελέ, ο κ. Κούγιας τόνισε πως «ο άγνωστος σε εμάς τρίτος κατηγορούμενος κ. Φράγκος αποκάλυψε στον εισαγγελέα ότι η φερόμενη ως θύμα είναι υπάλληλος του. Οπότε καταρρέει όλο το οικοδόμημα, γιατί αν πράγματι είναι υπάλληλός του δεν χρειαζόταν η εμπλοκή του εντολέως μου». Σημείωσε επίσης ότι ο Π. Μαυρίκος δεν γνωρίζει τον κ. Φράγκο, ούτε και ο δεύτερος τον εκδότη της Ακρόπολης.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΟΥΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Από την πλευρά του επίσης κατηγορούμενου δημοσιογράφου Χρήστου Φράγκου, η συνήγορός του δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με την υπόθεση. Μετά τη μελέτη της δικογραφίας θα απολογηθούμε» είπε και τόνισε πως «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Η είδηση της σύλληψης του εκδότη της Ακρόπολης, Παναγιώτη Μαυρίκου, έπεσε σαν βόμβα όχι μόνο στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και σε όσους δεν πίστευαν ότι υπήρχε μια τόσο πρωτοφανής υπόθεση εκβίασης σε βάρος της ΕΥΔΑΠ, τραπεζών και επιχειρηματιών.
Πρωταγωνιστές στην υπόθεση, εκτός από τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ήταν σύμφωνα με την αστυνομία και δυο δημοσιογράφοι, ο Τάκης Μουσσάς και ο Χρήστος Φράγκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr και άλλοι 4 θα κληθούν στον εισαγγελέα. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για άνθρωπο που είχε διασυνδέσεις με στελέχη τραπεζών και δήλωνε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, για άλλον έναν εκδότη, για έναν διαχειριστή ιστοσελίδας και για ακόμα έναν δημοσιογράφο.
Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση είναι καταιγιστικές και οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ένα κύκλωμα εκβιαστών που δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα. Αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο, απειλούσαν και τις ζωές των παιδιών εκείνων που εκβίαζαν με σκοπό την απόσπαση χρημάτων, αυτό δείχνει πολλά! Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.
Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, το κύκλωμα αυτό έχει πολλά πλοκάμια, δηλαδή είναι πολυμελές και ο τζίρος του ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Το κύκλωμα σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, δεν δίστασε να απειλήσει και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απειλούσε με σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.
Στο στόχαστρο των εκβιαστών είχαν μπει και μεταξύ άλλων η Τράπεζα Αττικής, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ!
Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε απίστευτες συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και 40 τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.
Τα ίδια στοιχεία λένε μάλιστα ότι η δράση του κυκλώματος φτάνει πίσω τουλάχιστον ως το 2009, ενώ πλέον με τους εκβιασμούς τους είχαν καταφέρει να έχουν απίστευτους… τζίρους που έφταναν ως και τα 500.000 ευρώ το μήνα.
Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος έχουν καταγραφεί και όπου ο ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του. “Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…”.
Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως… διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε -κατ’ ευφημισμό και μόνο- ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.
Σε αυτή την επιχείρηση, οι αστυνομικές αρχές είχαν ξεκινήσει τις έρευνες πολλούς μήνες και έχουν στη διάθεσή τους, συνομιλίες και άλλο υλικό που τους οδήγησε στις τρεις αυτές συλλήψεις. Σε αυτό το υλικό υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές. Στον μεγάλο φάκελο της υπόθεσης υπάρχει και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.