Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα, μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για επιπλέον περιορισμούς στις διελεύσεις προσφύγων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι η κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ θα εξετάσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές από άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου και ίσως αποφασίσει το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων ‘Αμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.
Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ το διάστημα αυτό.
«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από την χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα», ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή, 1.050 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος. ‘
Αλλοι 450 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας.
Σε απόσταση που εύκολα ένας ενήλικας μπορεί να διανύσει σε δύο ώρες από την Ειδομένη οι δουλέμποροι έχουν στήσει το στρατηγείο τους. Έχουν εγκατασταθεί σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής, κοντά στα σύνορα και από εκεί στέλνουν αραβόφωνους “ψαράδες” στην προσφυγούπολη που έχει στηθεί πλάι στον φράκτη των Σκοπιανών.
Πουλάνε ελπίδα και σε σχέση με τα όσα έχουν πληρώσει για να φτάσουν ως την Ειδομένη οι τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες που στοιβάζονται εκεί την πουλάνε φθηνά.
Για μόλις 800 ευρώ το κεφάλι, λένε στους απελπισμένους, μπορούν να τους περάσοπυν στην άλλη πλευρά του φράκτη. Για την ακρίβεια όσοι συμφωνήσουν αποκτούν συνοδό, οδηγό που τους μεταφέρει μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια ανάμεσα στα χωράφια.
Φεύγουν από την Ειδομένη και κινούνται προς Ευζώνους, ύστερα ακόμη πιο ανατολικά και μετά σε μικρές ομάδες περνούν τα σύνορα σε σημεία όπου ο φράκτης των Σκοπιανών φυλάσσεται μόνο με περιπολίες, όχι δηλαδή σε 24ωρη βάση.
Ύστερα η κίνηση γίνεται προς τα βόρεια, προς την πόλη Selemli των Σκοπίων. Εκεί κρύβονται σε πρώτη φάση.
Τα χρήματα που δίνουν ωστόσο, τα 800 ευρώ, είναι μόνο για το πέρασμα αυτό. Για να γλιτώσουν την αναμονή στο φράκτη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ