Κατά την επαγγελματική του πορεία, διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, αλλά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Έντονη ήταν η συγγραφική του δραστηριότητα, καθώς έγραψε 18 βιβλία, από τα οποία ξεχωρίζουν: «Στην Άκρη του Αιώνα, Γαστούνη – Μπέρκλεϋ (1996), «Ανάλυση της Οικονομικής Ανάπτυξης» (1961), «Υπεράριθμο Εργατικό Δυναμικό στην Ελληνική Γεωργία» (1962) και «Κείμενα Οικονομικής Ανάπτυξης» (1965).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη, άρθρα του, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εξάλλου, διετέλεσε πρόεδρος στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (1995-1998), γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, πρόεδρος του Δ.Σ. Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (1988), διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981). Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πληροφορούμενος το θάνατο του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση. Ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».