Παρασκευή, 11 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ραμαζάνι στα hot spots για τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Τις τελευταίες ημέρες εκατομμύρια μουσουλμάνοι ανα τον κόσμο κατακλύζουν τα τζαμιά σε κάθε γωνιά της γης προκειμένου να προσευχηθούν με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανίου, ωστόσο, οι χιλιάδες ομόθρησκοί τους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων, θα γιορτάσουν τη μεγαλύτερη, ισλαμική εορτή στις δομές που τους φιλοξενούν.

Όπως λένε στο Newsit οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας, το φετινό Ραμαζάνι είναι διαφορετικό καθώς όλοι θα σταθούν με το βλέμμα στραμμένο προς την Ανατολή και θα προσευχηθούν στον Αλλάχ προσδοκώντας ενα καλύτερο αύριο σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Για τη γιορτή αυτή, εξάλλου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εχει εκδόσει σχετική οδηγία προς τους υπεύθυνους των δομών φιλοξενίας με σκοπό τη διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών κατά την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο και το ΣΕΦ θα φιλοξενήσουν το μυστήριο του Ιντ Αλ-Φιτρ, τη λύση,δηλαδή, της νηστείας του Ραμαζανίου. Το Newsit βρέθηκε στο κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας του Ελληνικού και κατέγραψε τις στιγμές κατάνυξης που επικρατούν τις ώρες που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «επικοινωνούν» με το δικό τους Θεό.

 

Μια βόλτα στο γηπέδο του χόκεϊ στο Ελληνικό αρκεί για να καταλάβει κανείς οτι οι ρυθμοί έχουν αλλάξει καθώς μόνο τα παιδιά, τα οποία απέχουν απο τη νηστεία του Ραμαζανίου, συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όσοι τηρούν πίστα το Ραμαζάνι έχουν κανει τη νύχτα μέρα με αποτέλεσμα να ξεκουράζονται στις σκηνές μέχρι να δύσει ο ήλιος κάνοντας διάλειμμα μονο για την προσευχή. Η προσευχή τελείται πέντε φορές την ημέρα απο έναν Σύριο και έναν Ιρακινό που εκτελούν χρέη ιμάμη και οι οποίοι, δέκα λεπτά πριν απο το μυστήριο, γυρνούν τους διαδρόμους του γηπέδου και καλούν τους πιστούς στην προσευχή. Οι προσκυνητές προσέρχονται στον αγωνιστικό χώρο μαζί με μια κουβέρτα, βγάζουν τα παπούτσια τους και κοιτώντας προς την Ανατολή ακούνε τις σούρες του Κορανίου που ψέλνει ο ιμάμης. Όταν τελειώσει η απογευματινή προσευχή, οι πιστοί επιστρέφουν στις σκηνές τους και περιμένουν τη νύχτα ώστε να φάνε και να επιδοθούν στις καθημερινές τους συνήθειες. «Αν έρθεις το βράδυ εδω θα νομίζεις οτι είναι μέρα. Κυκλοφορεί κόσμος, τρώνε, κάνουν μπάνιο, και μόλις ανατείλει ο ήλιος και προσευχηθούν πάνε για ύπνο», λέει στο Newsit ο Γιώργος, εθελοντής στη δομή του Ελληνικού.

Οι ώρες του φαγητού έχουν μεταβληθεί και το πρωινό έχει πλέον θέση δείπνου καθώς οι πρόσφυγες κρατούν τη μερίδα τους μέχρι το βράδυ ενώ ακόμη και το μενού είναι προσαρμοσμένο στο Ραμαζάνι. «Απο την έναρξη της γιορτής μοιράζουμε χουρμάδες και δυναμωτικές τροφές ενώ στο διαιτολόγιο εχει περιοριστεί το κρέας», επισημαίνει η υπεύθυνη του κέντρου φιλοξενίας του Ελληνικού και τονίζει οτι στο μενού θα προστεθούν τροφές που δεν αλλοιώνονται με τη ζέστη ώστε να μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τη νύχτα.

Το Ραμαζάνι-πέρα απο τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες απέχουν απο τη νηστεία-δεν αγγίζει όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό καθώς, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του κέντρου, ο κόσμος ειναι μοιρασμένος. Οι Μουσουλμάνοι, όμως, που ακολουθούν κατά γράμμα το τελετουργικό της ισλαμικής «Σαρακοστής» ζουν μόνο με νερό, χουρμάδες, χωρίς τσιγάρο και αλκοόλ, ενώ δεν ειναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν ακόμη και τις βόλτες υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε μια σκληρή δοκιμασία για χάρη της πίστης τους. «Προσευχόμαστε για να ζητήσουμε βοήθεια απο τον Θεό. Να μας δώσει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε», εξηγεί στο Newsit ο Ιτάε,ο ιμάμης του Ελληνικού, ο οποίος δεν χάνει την πίστη του και θεωρεί οτι η στάση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας δοκιμασίας, παρόμοιας με αυτή που πέρασε ο προφήτης τους. Ωστόσο, αρκετοί απο τους μουσουλμάνους που ζουν στο Ελληνικό και προσεύχονται καθημερινά κοιτώντας προς την Μέκκα φέτος θα στραφούν λίγο πιο δυτικά, πέρα απο τον φράχτη της Ειδομένης…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε