Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Συντάξεις: Όλα τα σενάρια – Τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μόνο βέβαιο ότι έρχεται ψαλίδι στις αποδοχές των συνταξιούχων Τι λέει το μνημόνιο και πως θα διαμορφωθεί το νέο ασφαλιστικό Τι θα γίνει με την κύρια και την επικουρική σύνταξη

Υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα στις συντάξεις. Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο στα όρια ηλικίας που αλλάζουν δραματικά για τους ασφαλισμένους προσθέτοντας χρόνια στη δουλειά, αλλά και τα ποσά που θα λαμβάνουν ως σύνταξη.

Το πρώτο σενάριο είναι εκείνο το οποίο διέρρευσε ως σχέδιο Κατρούγκαλου και το οποίο θέλει ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής με παράλληλη απονομή μιας εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στο 60% του μέσου εισοδήματος η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται, όπως λέει και το όνομά της, από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά και προβλέπει σύνταξη στο 50% του μισθού μετά από 35 χρόνια ασφάλισης με επιπλέον ένα ποσό αναπλήρωσης 25% από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το τρίτο σενάριο σενάριο προβλέπει μια εθνική σύνταξη για όλους βάσει της κλίμακας εισφορών που δηλώνει ο κάθε ασφαλισμένος στην εφορία. Αυτή η πρόταση, όπως λέει ο εμπνευστής της Δ. Γράβαρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να εξασφαλίσει συντάξεις από 600 ως και 1.300 ευρώ αλλά και ένα ποσό ΕΚΑΣ για τους φτωχούς συνταξιούχους.

Η τέταρτη πρόταση συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις του μνημονίου και αφορά σε υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.Ωστόσο με αυτόν τον υπολογισμό το τελικό ποσό που θα πάρουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα είναι μεγαλύτερο απ’ το μοντέλο που προβλέπει εθνική σύνταξη ή εκείνο που προβλέπει το 50% του μισθού, καθώς με 55% για την κύρια και 12 για την επικουρική ουσιαστικά προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης 67% και χωρίς ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Βέβαια αυτό το μοντέλο προβλέπει και ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% ως το 2050.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε