Το δράμα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου δεν έχει τελειωμό. Αντιθέτως, ενδέχεται να “κρύβει” εξέλιξη χειρότερη κι από τους πιο σκοτεινούς μας εφιάλτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στους 32 ανέβηκε ο συνολικός αριθμός των νεκρών της προχθεσινής θαλάσσιας τραγωδίας, όταν ένα ξύλινο σκάφος με περίπου 350 πρόσφυγες και μετανάστες, ναυάγησε ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο.
Από το πρωί στις ακτές της βορειοδυτικής Λέσβου, από τη Μήθυμνα και την Πέτρα μέχρι την αρχαία Άντισσα, ξεβράστηκαν 22 ανθρώπινοι σοροί, στην πλειοψηφία τους παιδιών ηλικίας λίγων μηνών έως λίγων (5-6) ετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αριθμός αυτός ήρθε να προστεθεί στους 10 μέχρι σήμερα νεκρούς του ναυαγίου και να επιβεβαιώσει τους αρχικούς φόβους, ότι στο πλοίο που ναυάγησε επέβαιναν περισσότεροι από 300 άνθρωποι– και σύμφωνα με κάποιες πρώτες μαρτυρίες, μέχρι και 350.
Σημειώνεται πως έχουν διασωθεί 242 από τους επιβαίνοντες. «Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικά ο φόβος για 300 – 350 επιβαίνοντες, θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές πραγματικά σκηνές τις επόμενες μέρες, όταν θα φυσήξουν άνεμοι και η θάλασσα βγάλει στην ακτή πνιγμένους ναυαγούς» έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.
Την ίδια ώρα, πέντε παιδιά διασώθηκαν από το παραπάνω μεγάλο ναυάγιο και δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι γονείς τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν νοσηλευόμενα στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ οι γιατροί και όλο το άλλο νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους.
Τα αγγελούδια αυτά ανήκουν στην ομάδα των 18 παιδιών, που με σοβαρά προβλήματα υγείας διακομίσθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν από τους διασωθέντες, παρά το ότι τις φωτογραφίες τους τις είδαν όλες οι οικογένειες των ναυαγών που αναζητούν τα παιδιά τους.
Στο μεταξύ, άλλο ένα ναυάγιο με θύμα έναν 20χρονο πρόσφυγα αναφέρθηκε σήμερα στις 5 περίπου το απόγευμα, ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα μας στοιχειώνουν για πολλά χρόνια. Θα αποτελούν την απόδειξη πως στην εποχή μας, αυτή της καλπάζουσας τεχνολογίας, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά πνίγονταν στο Αιγαίο για να αποφύγουν τον θάνατο από οβίδες σε εμπόλεμες ζώνες.
Προσοχή, οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές:
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters