Μια απίστευτη αλλά άκρως… ελληνική ιστορία τρέλας. 45χρονος εφοριακός έβαλε “μέσα” το Δημόσιο 69.407 ευρώ γιατί έβγαζε “μαϊμού” τέλη κυκλοφορίας, τα οποία έδινε σε τρίτο πρόσωπο για να μπορεί να αποσύρει αυτοκίνητα!
Απολύθηκε αλλά τώρα προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τέθηκε σε οριστική αργία.
Ο 45χρόνος εφοριακός που υπηρετούσε σε Δ.Ο.Υ. της Θεσσαλίας, ο οποίος ήταν έγγαμος με δύο ανήλικα παιδιά, εργαζόταν στο Τμήμα Αυτοκινήτων και απολύθηκε για παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας και χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ο εν λόγω εφοριακός, από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 αλλά και το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015 που είχε άδεια ανατροφής τέκνου, προσερχόταν περιοδικώς στην υπηρεσία του και έβγαζε παράνομες και παράτυπες ψευδείς βεβαιώσεις καταβολής τελών κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας άσχετους αριθμούς πρωτοκόλλου, ενώ στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά δεν πήγαιναν στο Δημόσιο Ταμείο. Στη συνέχεια έδινε τις βεβαιώσεις αυτές σε τρίτο άτομο προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να προβεί σε απόσυρση αντίστοιχων αυτοκινήτων.
Ακόμη, κατά το πόρισμά της ΕΔΕ ενώ βρισκόταν σε άδεια ανατροφής τέκνου χρησιμοποίησε το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και έβαλε αναδρομικά σε εικονική ακινησία αυτοκίνητα, ενώ αυτά κυκλοφορούσαν κανονικά στους δρόμους χωρίς να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας. Μετά από κάποιο διάστημα τα αυτοκίνητα αυτά τα έφερνε ο ίδιος πάλι σε κίνηση, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο τα τέλη κυκλοφορίας.
Η συνολική ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ανήλθε στα 69.407 ευρώ
Ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων υποστηρίζει ότι η ποινή που του επιβλήθηκε παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς είναι υπερβολικά μεγάλη, ενώ η πειθαρχική απόφαση είναι μη νόμιμη λόγω κακής σύνθεσης και μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ