Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ημέρα της γυναίκας – Τσιάρας: Καθιερώσαμε αυστηρές ποινές για την έμφυλη βία

Ημέρα της γυναίκας – Τσιάρας: Καθιερώσαμε αυστηρές ποινές για την έμφυλη βία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια με σκοπό να υψωθεί μία «ασπίδα προστασίας» για τις γυναίκες θύμα έμφυλης βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας με ανάρτηση του, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ο κ. Τσιάρας επισημαίνει ότι χρέος της Πολιτείας να θωρακίζει τις γυναίκες απέναντι σε κάθε μορφή ανισότητας ή διάκρισης και επισημαίνει ότι για τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας, προβλέπεται η ύψιστη των ποινών η ισόβια κάθειρξη. 

Αναλυτικά στην ανάρτηση του ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια γιορτή ευχών σε εκείνες που ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, στα εύκολα και τα δύσκολα.

Είναι η υπόμνηση του χρέους μας, όπως και της Πολιτείας να τις στηρίζουμε έμπρακτα. Να τις θωρακίζουμε από κάθε μορφής ανισότητα ή διάκριση, έμφυλη βία ή κακοποιητική συμπεριφορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, νομοθετήσαμε σημαντικές ρυθμίσεις που υψώνουν «ασπίδα προστασίας» στις γυναίκες, οι οποίες κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές, ενδυναμώνοντας το ελληνικό κίνημα #metoo.

Για τις γυναικοκτονίες, που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απαντήσαμε με την καθιέρωση της ύψιστης των ποινών, την ισόβια κάθειρξη.

Αυστηροποιήσαμε τις προβλεπόμενες ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης που συνήθως διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης βίας.

Καθιερώσαμε τον αξιόποινο χαρακτήρα της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, προβλέψαμε αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Τέλος, επιμηκύναμε το χρόνο έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ,όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ενώ τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας που τελούνται στον εργασιακό χώρο και στις περισσότερες φορές αφορούν γυναίκες, ή σε βάρος ανηλίκων, διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις