Ελλάδα

“Διαζύγιο” Ελλάδας – ΔΝΤ: Οι όροι της Λαγκάρντ, τα “θέλω” της Αθήνας

- 40 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον
- "Καυτό" ζήτημη η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο
- Για μεγάλη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο Χαρδούβελης
- "Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις" είπε η Λαγκάρντ
- Ποιους όρους θέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για... "βελούδινο" διαζύγιο
- Ψαλιδίζει το κλίμα αισιοδοξίας γερμανικό δημοσίευμα με τίτλο: Η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει

Η έξοδος από το μνημόνιο και η απεμπλοκή από το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η “βεντάλια” άνοιξε» δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά την αποψινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναμενόταν, κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και «βασική προϋπόθεση» των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια».

Φωτογραφία ΑΠΕ

Πολλοί οι παράγοντες

Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η “βεντάλια” άνοιξε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν απόψε από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται: «Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Φωτογραφία ΑΠΕ

Δύσκολος ο δρόμος…

Η διαδικασία της εξόδου από το μνημόνιο είναι δεδομένο πως θα διαρκέσει κάποιους μήνες και δεν θα ολοκληρωθεί… αύριο, ενώ όπως μετέδωσε το mega, η Κριστίν λαγκάρντ έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας, ωστόσο συνέστησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να γίνουν “κτήμα” του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για μία “μεγάλη διαπραγμάτευση” και μία μεγάλη εθνική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε”, ενώ ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως το ταμείο θα σταθεί αρωγός στο να απεμπλακεί η χώρα μας από το μνημόνιο.

“Καλύτερα από το αναμενόμενο”

Με βάση το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε να έχει το «μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη» και «να πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», της δίνεται πλέον η δυνατότητα να περάσει σε μια «καινούρια σχέση» (με το ΔΝΤ), όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως δυο «βασικοί σταθμοί» θεωρούνται τα stress test των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι εταίροι αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο, ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό “όχημα εξόδου” (ή “προληπτικής στήριξης” κατά την κ. Λαγκάρντ) με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους.

Οι όροι της Λαγκάρντ

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.

2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

“Βόμβα” από την Deutshe Welle

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αποκαλύπτει πως υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ελληνική έξοδο από το Μνημόνιο, στα ”πηγαδάκια” του ΔΝΤ, σχετικά με την κρίσιμη συνάντηση Χαρδούβελη και Στουρνάρα με την Κ. Λαγκάρντ.

Σε δημόσιες ομιλίες και συζητήσεις, αλλά και σε κλειστές ενημερώσεις από το ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς που διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνόδου στην Ουάσιγκτον, και στις οποίες συμμετείχε η Deutsche Welle, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τα καταφέρει σε μία συγκυρία όπου η αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης και η αστάθεια στις αγορές, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα.

“Η Ελλάδα έχει μπροστά της τεράστιες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειασθεί τη σθεναρή και έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της” δήλωσε με νόημα στην Deutsche Welle ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα