Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2015: Ο αναλυτικός χάρτης – Σε ποιες κατευθύνσεις οδηγούν τα υποχρεωτικά και τα μαθήματα επιλογής – Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Πανελλήνιες 2015: Ο αναλυτικός χάρτης – Σε ποιες κατευθύνσεις οδηγούν τα υποχρεωτικά και τα μαθήματα επιλογής – Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

– “Γράψε – σβήσε” στο υπουργείο Παιδείας για το νέο εξεταστικό – γέφυρα
– Πολλές οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις
– Κατακόρυφα αυξάνεται η σγωνία των μαθητών όσο πλησιάζει η μεγάλη ημέρα
– Ο παροπλισμός της Τράπεζας Θεμάτων και οι βαθμοί της Α’ και Β΄Λυκείου που δεν προσμετρούνται πλέον
– Αναλυτικός οδηγός… επιβίωσης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Τα θύματα μίας πολιτικής “βεντέτας” φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά οι χιλιάδες μαθητές που προετοιμάζονταν από εφέτος για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, με ένα νέο εξεταστικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι και είχαν ορίζοντα εφαρμογής το 2016 δεν θα ισχύσουν στο σύνολό τους.

Η Τράπεζα Θεμάτων παροπλίστηκε, οι βαθμολογικές επιδόσεις της Α’ και της Β’ Λυκείου δεν προσμετρούνται πλέον, ενώ όλοι αναμένουν τις αοπφάσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Παρότι έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των μέτρων που θα ισχύσουν το 2016, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει οριστικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι και νέες να παρακολουθούν με αμηχανία την εμφάνιση σχεδίων επί χάρτου για το νέο εξεταστικό σύστημα, που επί του παρόντος διακινούνται μέσω διαρροών.

Ο κορμός του σχεδίου

Μέχρι στιγμής, τα βέβαια σημεία του σχεδίου είναι τρία:

– Οι κατευθύνσεις στα σχολεία παραμένουν τρεις: Θεωρητική, Τεχνική, Τεχνολογική και τα επιστημονικά πεδία πέντε (Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών, Υγείας, Τεχνολογικών και Οικονομικών).

– Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά κατεύθυνση γίνονται τέσσερα από έξι (αλλαγή που είχαν υποσχεθεί ήδη οι πρώην υπουργοί Παιδείας).

– Θα υπάρχει ένα μάθημα – “μπαλαντέρ” ανά επιστημονικό πεδίο, το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι του “σκληρού πυρήνα” της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται μόνο στα τέσσερα μαθήματα. Αν, όμως, θέλουν να μπουν, για παράδειγμα, στα παιδαγωγικά τμήματα, θα πρέπει να δώσουν επιπλέον Μαθηματικά.

Εκείνο που “βραχυκύκλωσε” τους εμπνευστές του νέου σχεδίου είναι η δημιουργία ενός “υπερ-πεδίου”, του πέμπτου επιστημονικού πεδίου. Ως σήμερα, περιελάμβανε μόνο τις επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης, αλλά έχουν προστεθεί οι Κοινωνικές, Πολιτικές Επιστήμες και η Ψυχολογία, οι οποίες αποσπάστηκαν από το πρώτο επιστημονικό πεδίο για λόγους που κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει. Έχει προκαλέσει, πάντως, σειρά προβλημάτων το πως θα εισαχθούν υποψήφιοι άλλων πεδίων σε σχολές του πέμπτου και φυσικά δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει, ως έχει, αν δεν βρεθούν λύσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει “εμφύλιο” στην ομάδα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας δηλώνουν ότι “αυτό το σύστημα σύστημα μπορεί να μας οδηγήσει σε πολιτική καταστροφή”.

Αναλυτικά οι κατευθύνσεις

Πηγή φωτό: Βήμα της Κυιακής
Θεωρητική Κατεύθυνση

Τα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Λατινικά. Η επιλογή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης οδηγεί στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών και Νομικών Επιστημών.

Εάν ο υποψήφιος επιλέξει ως 5ο προαιρετικό μάθημα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα μπορεί να δηλώσει τις παιδαγωγικές σχολές. Επιλέγοντας τη Βιολογία ο υποψήφιος θα μπορεί να εισαχθεί και σχολές του Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Υγείας, ενώ εάν επιλέξει τη Φυσική Γενικής Παιδείας, μπορεί να εισαχθεί σε σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Τέλος, επιλέγοντας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ο υποψήφιος “ξεκλειδώνει” το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Θετική Κατεύθυνση

Τα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία. Επιλέγοντας ως 5ο προαιρετικό μάθημα τη Βιολογία ο υποψήφιος έχει πρόσβαση στις Επιστήμες Υγείας.

Με 5ο προαιρετικό μάθημα τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει και τις Οικονομικές σχολές ανά την Ελλάδα, ενώ εάν διαλέξει να εξεταστεί στην Ιστορία ως 5ο προαιρετικό μάθημα, ο υποψήφιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στις Παιδαγωγικές σχολές όσο και σε κάποιες Θεωρητικές.

Τεχνολογική κατεύθυνση

Τα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αν ο υποψήφιος θέλει να ξεκλειδώσει τις σχολές του ΕΠΕ των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, θα πρέπει να εξεταστεί πανελλαδικά και στη Φυσική Γ.Π.

Εξεταζόμενος στα Μαθηματικά Γ.Π. ο υποψήφιος θα έχει πρόσβαση και στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ επιλέγοντας την Βιολογία Γ.Π. θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και σχολές των Επιστημών Υγείας.

Τέλος, με την επιλογή της Ιστορίας Γ.Π. ο υποψήφιος θα μπορεί να “ξεκλειδώσει” σχολές των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε