“Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση υπάρχει κίνδυνος να παρατείνει τη σύγκρουση, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και να αυξήσει τη ριζοσπαστικοποίηση”, γράφουν οι 28 χώρες της ΕΕ σε δήλωση που υιοθετήθηκε στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών.
Επιδιώκοντας να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο στις επικρίσεις τους εναντίον της δραματικής εμπλοκής της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ένωσαν τις φωνές τους με τις ανησυχίες που διατυπώνονται από δυτικές κυβερνήσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας είναι σχεδιασμένες για να στηρίξουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι μόνο για να πλήξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
“Οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις πέραν των στόχων του Νταές (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, καθώς και εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, προκαλούν βαθιά ανησυχία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, αναφέρεται στη δήλωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Όμως το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η έντονα διατυπωμένη δήλωση κρύβει επίσης διαιρέσεις αναφορικά με το πώς ο συνασπισμός θα πρέπει να βοηθήσει στην τόνωση της διπλωματίας και με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο Άσαντ στην επίλυση της συριακής κρίσης.
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την άποψη της Μαδρίτης πως η Δύση θα χρειασθεί να διαπραγματευτεί με τον Άσαντ για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και για να συμφωνηθεί μια πολιτική μετάβαση.
Η Γαλλία, η οποία διεξάγει έρευνα σε βάρος του Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, επέμεινε πως ο Άσαντ πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν: “Για την ειρήνη στη Συρία, χρειαζόμαστε μια πολιτική μετάβαση. Αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τον Άσαντ”, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.
Η Βρετανία υποστηρίζει πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον Άσαντ να παραμείνει ως πρόεδρος της Συρίας, όμως είναι πρόθυμη να συζητήσει το πώς και το πότε θα αποχωρήσει, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ