Κόσμος

Γιγαντώνεται η κρίση στο Κατάρ! Ο ρόλος του εμίρη με τις παντόφλες

- Ο Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Τάνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν
- Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ
- Ερντογάν: Η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα
- Η μυθική περιουσία του 58χρονου εμίρη του Κατάρ, οι τρεις γυναίκες και τα... 24 παιδιά του
- Η δεύτερη σύζυγος του που σπάει τους κανόνες και... ξεχωρίζει
- Το χρονικό της κρίσης και τα τα περιστατικά που οδήγησαν στην απομόνωση
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γιαγαντώνεται η κρίση στο Κατάρ, με την Ιορδανία να ανακοινώνει το βράδυ της Τρίτης πως υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με το μικρό, αλλά πλούσιο εμιράτο.

Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Τάνι, πως οι καταστάσεις κρίσεων πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και διπλωματία μέσα, μέσω «διαλόγου».
Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο αλ Τάνι συζήτησαν επίσης την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κατάρ, κατά κύριο λόγο στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Για την πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση στις σχέσεις των Αραβικών χωρών του Κόλπου τοποθετήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή, μεταξύ άλλων, κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.
«Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Δεν θεωρούμε αποτελεσματικό το μέτρο επιβολής κυρώσεων ενάντια στο Κατάρ. Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προωθεί τις διμερείς της σχέσεις με το Κατάρ, επισημαίνοντας ότι: «Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λύσουμε αυτή την κρίση».

Ποιος είναι ο εμίρης του Κατάρ

Ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Τανί είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχει τρεις συζύγους, 24 (!) παιδιά , αγαπάει την Ελλάδα και καλείται να αντιμετωπίσει την “απομόνωση” που επέβαλλαν οι άλλες χώρες στο Κατάρ. Η ζωή του συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις.

Ο 58χρονος εμίρης έχει περιουσία που ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και θεωρείται ένας από τους πιο φιλελεύθερους ηγέτες των χωρών του Περσικού κόλπου ενώ είναι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμου Αλ Τζαζίρα. Του αρέσουν οι καταδύσεις και η ιππασία ενώ δεν χαλάει χατήρι στις… τρείς γυναίκες του.

Και μπορεί η πρώτη και η τρίτη σύζυγός του να είναι σχεδόν αδιάφορες μιας και αρκούνται στο να γεννούν και να μεγαλώνουν τους απογόνους του. Η δεύτερη σύζυγός του η Σέϊκα Μοζάχ, με την οποία έχει 7 παιδιά, είναι εντυπωσιακή, αγαπάει την μόδα και συμμετέχει ενεργά στα κοινά προωθώντας την εκπαίδευση των κοριτσιών. Μάλιστα, συνοδεύει τον σύζυγό της στα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια χωρίς να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό της.

Έχει δε μεγάλη αγάπη στις πανάκριβες δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας (γι αυτό της έχει αγοράσει και 2 από αυτούς – ποσοστά από τον Valentino και τον Balmain!) Θεωρείται από τις 80 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη! Παντρεύτηκε τον εμίρη στα 18 της χρόνια το 1977 ενώ εκείνος πήρε στα χέρια του την εξουσία αιφνιδιαστικά αλλά αναίμακτα από τον πατέρα του το 1995.

Η περιουσία του περιλαμβάνει υπεπολυτελή σκάφη, πολυτελή ακίνητα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και νησιά και επενδύσεις σε όλο τον κόσμο.

Η αγάπη του για την Ελλάδα

Κάθε χρόνο επισκέπτεται τη χώρα μας με τις γυναίκες του και κάποια από τα παιδιά του ενώ ο πιλότος του αεροπλάνου του είναι ο Έλληνας, πρώην κυβερνήτης της Ολυμπιακής, Ιωάννης Σταυρακίδης.

Έχει επισκεφτεί πολλά από τα νησιά μας ενώ για καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι έχει αγοράσει ένα ελληνικό νησάκι, την Οξιά. Έρχεται με το τεράστιο learjet του πάντα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Στη συνέχεια απολαμβάνει τον ήλιο και την θάλασσα σε ένα από τα πλωτά παλάτια του.

Αν τον δει κανείς στο δρόμο, το πιο πιθανό είναι να τον περάσει για απλό τουρίστα και μάλιστα κακόγουστο αφού κυκλοφορεί και αγοράζει μόνος του ακόμα και τα ψάρια που τρώει η οικογένειά του, φορώντας λαστιχένιες παντόφλες.

Το χρονικό της απομόνωσης

Μέσα σε λίγες ώρες το Κατάρ, ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορείται ότι είναι κράτος – τρομοκράτης. Πέντε χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τα σύνορα με το μικρό αυτό κράτος που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο και οι συνέπειες άρχισαν ήδη να φαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρώτες αποφάσισαν την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Ακολούθησαν η κυβέρνηση της Υεμένης και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Το απόγευμα και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.

Τι σημαίνει η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Τα βασικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου:

20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας «ψευδούς» εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.

24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.

25 Μαΐου: «Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον αλ Θάνι «προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα».

25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντεράχμαν αλ Θάνι καταγγέλλει «μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ», την οποία το εμιράτο «θα αντιμετωπίσει».

28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου «περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση» και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, «να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια».

2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση «της κυβερνοπειρατίας».

5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα