Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Αντόλφ Σαξ: Η Google Doodle τιμάει 201 χρόνια από τη γέννησή του

Αντόλφ Σαξ: Η Google Doodle τιμάει 201 χρόνια από τη γέννησή του

Αντόλφ Σαξ: H Google τιμά σήμερα τον άνθρωπο που εφηύρε και έδωσε το όνομα του στο σαξόφωνο, το πνευστό όργανο, που είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αντόλφ Σαξ. 

Ο Αντόλφ Σαξ (6 Νοεμβρίου 1814 – 7 Φεβρουαρίου 1894) ήταν Βέλγος μουσικός – κλαρινετίστας, κατασκευαστής μουσικών οργάνων.Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1814 στην πόλη Ντινάν (Dinant) της γαλλόφωνης Βαλλωνίας του Βελγίου. Ο πατέρας του Charles – Joseph Sax ήταν σχεδιαστής μουσικών οργάνων. Ο Αντόλφ Σαξ, ήδη από την παιδική του ηλικία, άρχισε να σχεδιάζει μουσικά όργανα, όπως φλάουτα και κλαρινέτα, ενώ αργότερα σπούδασε τα όργανα αυτά στη Βασιλική Σχολή Τραγουδιού των Βρυξελλών.

Το 1841, ο Σαξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και άρχισε να πειραματίζεται σε νέες και πρωτότυπες κατασκευές μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το σαξοκέρας (saxhorn), που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1845, την σαξοτρόμπα (saxotromba) και την σαξοτούμπα (saxotumba), η χρήση των οποίων διαδόθηκε τάχιστα σ’ όλο τον κόσμο. Το 1846 ήταν η χρονιά που ο Σαξ εφευρίσκει στο Παρίσι το σαξόφωνο (saxophone), γεγονός που του χάρισε μεγάλη δημοσιότητα και του εξασφάλισε από το 1867 θέση καθηγητή στο περίφημο Ωδείο του Παρισιού (Paris Conservatoire).

O Σαξ έπασχε από το 1853 μέχρι το 1858 από καρκίνο των χειλέων, πλην όμως η υγεία του αποκαταστάθηκε. Πέθανε πάμπτωχος στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 1894 σε ηλικία ογδόντα ετών και τάφηκε στο παρισινό Κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

 
Από τι αποτελείται το σαξόφωνο; 
Το σαξόφωνο χρησιμοποιεί ένα επιστόμιο με ένα μόνο καλαμάκι όπως αυτό του κλαρινέτου, αλλά με μια κενή εσωτερική σωλήνα, κυκλική ή τετράγωνη. Το σώμα του σαξόφωνου είναι κωνικό, δίνοντας του ιδιότητες πιο παρόμοιες με αυτές του όμποε παρά του κλαρινέτου. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με το όμποε του οποίου η σωλήνα είναι ένας ενιαίος κώνος, τα περισσότερα σαξόφωνα έχουν μια καμπύλη στην καμπάνα. Μεταξύ των σαξόφωνων σοπράνο και σοπρανίνο, είναι πιο κοινή η ευθεία παρά η καμπύλη γραμμή, και παρόλο που τα σαξόφωνα άλτο και τενόρο υπάρχουν και σε ευθεία γραμμή, είναι πιο σπάνιο να τα βρεις απ’ ότι σε καμπύλη. Υπάρχει ανάμεσα στους μουσικούς μια συζήτηση για την επίδραση της καμπυλότητας στον ήχο.
Με ένα απλό δακτυλισμό, το μοντέρνο σαξόφωνο θεωρείται ένα εύκολο στην εκμάθηση όργανο, ιδίως όταν προέρχεται από άλλα ξύλινα πνευστά, όμως ακόμα κι έτσι, χρειάζεται αρκετή δουλειά και πρακτική για την επίτευξη ενός χρωματισμένου ήχου και σωστά κουρδισμένου.
Το σαξόφωνο για πολλά χρόνια ήταν θύμα της παρανόησης ότι είναι εύκολο να παιχτεί, γιατί δεν είναι, και είναι πολύ δύσκολο. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη που θα μπορούσε να διορθωθεί με την προσθήκη μιας λέξης: Το σαξόφωνο είναι εύκολο να παιχτεί «λάθος» (Larry Pink).
Δείτε το βίντεο: 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε