Κόσμος

Ιστορική απόφαση ή “ενοχή”; Μια πρώην σκλάβα και σύμβολο των μαύρων Αμερικανών στο νέο 20$

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου να αλλάξει... πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων μετά από σχεδόν έναν αιώνα είναι αναμφίβολα μια ιστορική απόφαση. Η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει Άντριου Τζάκσον, έβδομο πρόεδρο της χώρας, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Ο Τζακ Λιού ανακοίνωσε την πρότασή του, η οποία έχει και τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, να αντικατασταθεί η μορφή του Άντριου Τζάκσον* στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων από την Harriet Tubman**, μια Αφροαμερικανή γυναίκα που υπήρξε σκλάβα και έμεινε στην ιστορία ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να αντικαταστήσει στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων τον (λευκό) Άντριου Τζάκσον με την (αφροαμερικανή) Harriet Tubman είναι αναμφίβολα ιστορική. Είναι αποκατάσταση μιας αδικίας. Αποκατάσταση της ίδιας της Ιστορίας των ΗΠΑ. Έρχεται λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος και ενώ έχει γιγαντωθεί το κίνημα κατά της ρατσιστικής βίας, κυρίως από λευκούς αστυνομικούς. Και γεννάται, μοιραία, το ερώτημα: ήταν όντως απόφαση για να αποκατασταθεί μια αδικία ή απόφαση ενοχής από την κυβέρνηση Ομπάμα, που λίγα έχει κάνει για να αντιμετωπίσει το ρατσισμό; Που είδε το Φέργκιουσον να φλέγεται από τα επεισόδια μετά τη δολοφονία 18χρονου μαύρου από λευκό αστυνομικό και δεν έκανε τίποτα; Και το Φέργκιουσον ήταν η αρχή, ακολούθησαν κι άλλες δολοφονίες, άλλες επιθέσεις κι άλλα επεισόδια…

Η Tubman θα είναι η πρώτη γυναίκα που η μορφή της θα τυπωθεί σε ένα χαρτονόμισμα. Δεν θα είναι όμως η μοναδική. Στα χαρτονομίσματα των 5 και των 10 δολαρίων, θα παραμείνουν μεν οι μορφές του Αλεξάντερ Χάμιλτον*** και του Άμπρααμ Λίνκολν, στην πίσω όψη τους θα υπάρχουν οι μορφές γυναικών που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Η Harriet Tubman - Φωτογραφία Reuters

Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στη μια πλευρά του χαρτονομίσματος των 10 δολαρίων θα αντικατασταθεί από εικόνα από την πορεία του 1913 για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν μαζί με τα πορτρέτα πέντε γυναικών που ηγήθηκαν του κινήματος της σουφραζέτας: της Lucretia Mott, της Sojourner Truth, της Elizabeth Cady Stanton, της Alice Paul και της Susan B. Anthony.

Φωτογραφία Reuters

Στο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων, από τη μια θα παραμείνει το πορτρέτο του Αλεξάντερ Χάμιλτον και από την άλλη το Μνημείο Λίνκολν, αλλά από την παράσταση εκεί το 1939 της Μάριαν Άντερσον, μιας Αφροαμερικανής τραγουδίστριας μαζί με την Έλεανορ Ρούσβελτ, η οποία διοργάνωσε τη συναυλία της Άντερσον στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος το 1963 εκφώνησε από το Μνημείο Λίνκολν μια ιστορική ομιλία και είπε το I Have A Dream.

*Ο Άντριου Τζάκσον ήταν ο 7ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1829-1837). Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1757 και πέθανε στις 8 Ιουνίου 1845. Ήταν γνωστός υπέρμαχος της δουλειάς και της απομάκρυνσης των ιθαγενών. Έγινε γνωστός για το ρόλο του στον Πόλεμο του 1812 όταν κέρδισε η Μάχη της Νέας Ορλεάνης κατά των Βρετανών.

**Η Harriet Tubman γεννήθηκε το 1822 στο Ντόρτσεστερ του Μέριλαντ και πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1913. Ήταν Αφροαμερικανή υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάσκοπος της Ένωσης κατά τον Εμφύλιο πόλεμο. Γεννήθηκε σκλάβα αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να απελευθερώσει 70 οικογένειες σκλάβων χρησιμοποιώντας δίκτυο ακτιβιστών κατά της δουλειάς.

***Ο Αλεξάντερ Χάμιλτον γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1755 ή του 1757 και πέθανε στις 12 Ιουλίου 1804. Θεωρείται ένας από τους Εθνοπατέρες των ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Τζορτζ Ουάσινγκτον, ένας από τους ανθρώπους που συντάκτες του Συντάγματος των ΗΠΑ, ο εμπνευστής του οικονομικού συστήματος της χώρας και πρώτος υπουργός Οικονομικών, ιδρυτής της ακτοφυλακής και της New York Post.

Πηγή: New York Times, Wikipedia

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα