Τετάρτη, 27 Νοε.
18oC Αθήνα

Καταρρέουν τα Σκόπια – Κίνδυνος για τα Βαλκάνια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Ακυβέρνητη επί τέσσερις μήνες η γειτονική χώρα
– Απαγόρευσε συνασπισμό με αλβανικά κόμματα ο πρόεδρος των Σκοπίων
– Τα Τίρανα πιέζουν για να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους και η Αλβανική
– Ποιοι βλέπουν προσπάθεια δημιουργίας καντονιών
– Η αντίδραση Σερβίας και Βουλγαρίας
– Ποιες ελληνικές μονάδες είναι σε επιφυλακή

Η γειτονική χώρα έχει φτάσει στους τέσσερις μήνες ακυβερνησίας. Μέσα στο επόμενο διάστημα η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες ωστόσο αυτό ετούτη την ώρα μοιάζει αδύνατο.

Ο Νίκολα Γκρούφσκι αν και ήρθε πρώτος στις εκλογές δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ μπορεί, αλλά με την βοήθεια των αλβανικών κομμάτων, κάτι το οποίο απαγόρευσε ο Πρόεδρος της χώρας καθώς τα τρία αλβανικά κόμματα απαιτούν την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσης γλώσσας της χώρας.

Η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία δεν είναι δυνατό να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Μέσα στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η θητεία των δημάρχων ωστόσο χωρίς τον σχηματισμό Βουλής δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή τους και κάπως έτσι η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση.
Η Δύση πιέζει ωστόσο οι σλαβόφωνοι βλέπουν μια προσπάθεια καντονοποίησης της χώρας που σταδιακά θα οδηγήσει στον εκφυλισμό και τη διάλυσή της. Έτσι έρχονται στο φως κόντρες που είχαν οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις πριν 16 χρόνια μεταξύ αλβανόφωνών και σλαβόφωνων.

Η συνέχιση της αβεβαιότητας εντείνει την ανησυχία καθώς ενισχύονται ακραίοι κύκλοι. Το ερώτημα είναι εάν θα υποχωρήσει κάποια απ’ τις δύο πλευρές ή εάν θα υπάρξει σύγκρουση και ποια μορφή θα έχει αυτή.
Είναι δεδομένο ότι τα Τίρανα παίζουν ενεργό ρόλο, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι τα αλβανικά κόμματα συμφώνησαν εκεί την κοινή γραμμή τους σε ζητήματα που αφορούν στη μειονότητα και όχι επί εδάφους της ΠΓΔΜ.
Τα Τίρανα ωστόσο δεν ικανά από μόνα τους να δρομολογήσουν εξελίξεις και έτσι κάποιοι (ειδικά η Ρωσία) βλέπουν δάκτυλο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με στόχο την δημιουργία καντονιών στα πρότυπα της Ελβετίας στη γειτονική μας χώρα με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή.

Το ερώτημα εάν θα “μιλήσουν” τα όπλα έχει να κάνει κυρίως με το εάν θα υποχωρήσουν τα αλβανικά κόμματα σε κάποιες από τις απαιτήσεις τους και εάν οι όποιες υποχωρήσεις απ’ τη σλαβόφωνη πλευρά θα είναι ικανοποιητικές για τους αλβανόφωνους που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού. Οι αποφάσεις ωστόσο δεν λαμβάνονται μόνο στα Σκόπια καθώς στο έδαφος της γειτονικής χώρας έντονα είναι και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.

Απ’ την πλευρά της Ελλάδας και υπό τον κίνδυνο ανάφλεξης εδώ και έναν περίπου μήνα έχει τεθεί σε επιφυλακή μια απ’ τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της χώρας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος στις 15/3 η μονάδα έχει εντολές που αναφέρουν πως πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν τα άρματα μάχης.
Ανάλογες είναι οι εντολές που έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε