Η Μαλάλα έγινε σύμβολο της “περιφρόνησης” όταν πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν το 2012 πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Παρ’όλα αυτά δεν σταμάτησε, συνέχισε την εκστρατεία της και κέρδισε το Νόμπελ το 2014.
“Αποφάσισα να είμαι στο Λίβανο, γιατί πιστεύω ότι οι φωνές των προσφύγων από τη Συρία, οι οποίες τόσο καιρό είχαν αγνοηθεί, πρέπει να ακούγονται”, δήλωσε η Μαλάλα στο Reuters σε μια σχολική αίθουσα διακοσμημένη με σχέδια από πεταλούδες.
Η 18χρονη Πακιστανή, η οποία με δάκρυα στα μάτια έσβησε την τούρτα γενεθλίων που της έφεραν τα κορίτσια, είπε “Είναι εκπληκτικό, δεν νομίζω ότι τα κορίτσια χρειάζονται κάποια παραπάνω συμβουλή, επειδή γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τον εαυτό τους”.
Ο οργανισμός “The Malala Fund”, ο οποίος είναι μη-κερδοσκοπικός, υποστηρίζει τοπικά προγράμματα εκπαίδευσης για το σχολείο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 200 κορίτσια ηλικίας 14-18.
Ο Λίβανος αποτελεί το σπίτι για περίπου 1.200.000 από τους 4.000.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Συρία λόγω του πολέμου. Υπάρχουν περίπου 500.000 σύρια παιδιά σχολικής ηλικίας της στο Λίβανο, αλλά μόνο το ένα πέμπτο ακολουθεί την εκπαίδευση που πρέπει.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Reuters