Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι αποκεφαλισμοί του Τζιχάντι Τζον: Ο τζιχανιστής – ενσάρκσωση της ωμότητας

Οι αποκεφαλισμοί του Τζιχάντι Τζον: Ο τζιχανιστής – ενσάρκσωση της ωμότητας

Ο Τζιχάντι Τζον, που εξαϋλώθηκε σε επίθεση αμερικανικών drones, έγινε η ενσάρκωση της ωμότητας του Ισλαμικού Κράτους, καθώς εμφανίστηκε σε πολλά βίντεο αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων, πάντα ντυμένος στα μαύρα, με καλυμμένο το πρόσωπο και ένα μαχαίρι στο χέρι. Εμφανίστηκε σε εικόνες μακάβριας προπαγάνδας πλάι σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες ομήρους που φορούν πορτοκαλί φόρμα, ακριβώς πριν από την εκτέλεσή τους, εκφέροντας με βρετανική προφορά απειλές εναντίον των κυβερνήσεών τους. Ακάλυπτα ήταν μόνο τα μάτια του.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο τον Αύγουστο του 2014 που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου 40 ετών που είχε εξαφανιστεί στη Συρία από τον Νοέμβριο του 2012. Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε επικρίσεις σε όλο τον κόσμο. Δύο εβδομάδες αργότερα ένας άλλος Αμερικανός όμηρος, ο Στίβεν Σότλοφ, είχε την ίδια κατάληξη στα χέρια του δολοφόνου. Εμφανίζεται επίσης στους αποκεφαλισμούς του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς, του οδηγού ταξί από το Μάντσεστερ Άλαν Χένινγκ, του Αμερικανού Πίτερ Κάσιγκ και των Ιαπώνων ομήρων Χαρούνα Γιουκάουα και Κέντζι Γκότο.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Λονδίνο, γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988 σε μια οικογένεια απάτριδων ιρακινής καταγωγής. Οι γονείς του μετακόμισαν στη Βρετανία το 1993, αφού έχασαν κάθε ελπίδα να αποκτήσουν την υπηκοότητα του Κουβέιτ. Οι μαρτυρίες αποτυπώνουν τη διαδρομή του νεαρού Λονδρέζου με καταγωγή από το Κουβέιτ χωρίς προβλήματα. Ήταν φαν του ποδοσφαίρου και των βιντεοπαιχνιδιών μέχρι τη ριζοσπαστικοποίησή του όταν και μετατράπηκε σε έναν “ψυχρό, σαδιστή και αδυσώπητο” δολοφόνο.

Η επιδρομή, που οδήγησε στον θάνατό του, πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ο αμερικανικός στρατός παρέχει αεροπορική υποστήριξη σε μεγάλη επίθεση των Κούρδων πεσμεργκά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, παραμονή μιας διεθνούς συνόδου αύριο Σάββατο στη Βιένη για τις προοπτικές μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους στη Συρία, όπου από το 2011 μαίνεται ένας όλο και πιο πολύπλοκος πόλεμος προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 250.000 ανθρώπων, και στο Ιράκ. Όμως τελευταία η οργάνωση μοιάζει να υποχωρεί, καθώς δέχεται επίθεση στις δύο αυτές χώρες από τους εθνικούς στρατούς και βομβαρδίζεται από τη ρωσική αεροπορία (στη Συρία) και από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Συρία και στο Ιράκ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε