Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Παραδειγματισμός αλά… ευρωπαϊκά! Πιέζουν τον Κάμερον να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες Brexit για να μην… φύγουν κι άλλοι!

Παραδειγματισμός αλά… ευρωπαϊκά! Πιέζουν τον Κάμερον να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες Brexit για να μην… φύγουν κι άλλοι!

– Ο Κάμερον στις “δαγκάνες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα
– Τον καλούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για… εξηγήσεις
– Διέρρευσε προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit
– Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών της Ε.Ε. απαίτησαν να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για αποχώρηση της Βρετανίας
– Αλλαγή πρωθυπουργού εντός των επόμενων ημερών απαίτησε η Γαλλία
– Εκνευρισμός και απίστευτοι χαρακτηρισμοί από Γιούνκερ και Σουλτς κατά του Βρετανού πρωθυπουργού
– Το Brexit μπορεί να περιμένει… μετά το καλοκαίρι λέει ο επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave
– Σχεδόν 2 εκατομμύρια οι υπογραφές για νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία – 130.000 ζητούν… ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου!

Το Brexit δεν μπορεί να περιμένει… για τις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή που οι Βρετανοί ψήφισαν στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης (23.06.2016) υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν δείχνουν σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις, αλλά πιέζουν για να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα. Και βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Βρετανίας και ιδίως του απερχόμενου πρωθυπουργού της, Ντέιβιντ Κάμερον, στον οποίο κορυφαία στελέχη όπως ο Μάρτιν Σούλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτίθενται προσωπικά.

Click4more: Η Σκωτία παρακάμπτει την Αγγλία, σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα και θέλει να συζητήσει απευθείας με την ΕΕ για παραμονή!

Όλα αυτά την ώρα ο Independent φέρνει στο φως ένα σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα μοιραστεί στους ευρωβουλευτές στην “έκτακτη” συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης (28.06.2016) για να συζητηθεί το Brexit και τα αποτελέσματά του. Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), και η Ευρωβουλή ζητά από τη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που προβλέπει την αποχώρηση μιας χώρας από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέρρευσε, η Ευρωβουλή θα ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη (28 και 29 Ιουνίου). Την δεύτερη μέρα, ο Κάμερον δεν είναι… «καλεσμένος» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. θα συζητήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Αυτή η ενημέρωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αποχώρησης, για να αποφευχθεί μια καταστροφική αβεβαιότητα για όλους και με στόχο να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της Ένωσης», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο ετοίμασαν τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωβουλής.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως πολλά από τα 27 κράτη μέλη θα τηρήσουν σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας προκειμένου να… κόψουν το “βήχα” σε άλλα κράτη που ενδεχομένως να ήθελαν να κάνουν ένα ανάλογο δημοψήφισμα. Εν πολλοίς, η στάση που θα τηρηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα (27.06.2016) στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το μαχαίρι στο λαιμό

Το κλίμα άλλωστε “έφτιαξαν” ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ υποδέχτηκε τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, το Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ και του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και έστειλαν σαφές μήνυμα στο Λονδίνο: αποχώρηση τώρα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι έξι ιδρυτικές χώρες θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κινήσει δηλαδή το Λονδίνο και η βρετανική κυβέρνηση τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη να παραλύσει” είπε ο Στάινμαγερ.

Ο Γάλλος υπουργός από την πλευρά του ζήτησε την άμεση παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να είναι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης εκείνος που θα ξεκινήσει τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το οριστικό διαζύγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερό τόνισε πως ο Κάμερον πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Κι αν δεν είναι πρόθυμος να το κάνει, τότε μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να οριστεί ο διάδοχός του!

Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε Ζαν Μαρκ Ερό, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι “της γάτας με τον ποντίκι”. “Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ”, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

“Ζητούμε να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί το άρθρο 50, το πράγμα επείγει, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας όπως και των Ευρωπαίων, ζητούμε η Ευρώπη και οι 27 άλλοι να γίνουν σεβαστοί”, υπογράμμισε.”Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες”, σημείωσε.

Ο φόβος του Γιούνκερ

Το γιατί η στάση των Βρυξελλών είναι σκληρή έναντι της Βρετανίας αποκαλύπτεται και από τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Bild: ο φόβος πως θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκρυψε ότι δεν θεωρεί απίθανα και άλλα δημοψηφίσματα «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο». Θα πρέπει τώρα να αποδειχθεί γρήγορα ότι μετά την υπερψήφιση της εξόδου από την Ε.Ε. η Βρετανία θα τα πάει χειρότερα, «οικονομικά, κοινωνικά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη βδομάδα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών και τι πρέπει να γίνει με τους λαϊκιστές.

Ο Γιούνκερ επιτέθηκε και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έκανε το δημοψήφισμα και παραιτήθηκε μετά την ήττα, «διότι όταν κάποιος από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο καθυβρίζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να τον εκλάβει κανείς την Κυριακή ως πεπεισμένο Ευρωπαίο».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε