Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Περιμένουν εντολή Πούτιν για να “παγώσει” ο Turkish Stream – Τι χάνει η Ελλάδα και πώς πάλι κερδίζει η Γερμανία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Στα αντίποινα της Ρωσίας προς την Τουρκία αναμένεται να συμπεριληφθεί και το “πάγωμα’ του έργου για τον αγωγό φυσικού αερίου, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
– ΥΠΟΙΚ Ρωσίας: Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συγκεκριμένο έργο.
– Η Gazprom περιμένει τις οδηγίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.
– Η συμφωνία για την επέκταση του αγωγού Nord Stream και το όφελος της Γερμανίας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να “παγώσει” τα έργα για τον αγωγό φυσικού αερίου, Turkish Stream, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Το “πάγωμα” του αγωγού- που προοριζόταν για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη- θα είχε περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία, όπως σημειώνει το Reuters, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρότζεκτ και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- συνέχεια του Turkish Stream, θα είναι ένας νέος αγωγός που θα ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα φτάνει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα προσφέρει μία επένδυση που θα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μεταξύ των οφελών για την Ελλάδα θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

Πηγές από την Gazprom ανέφεραν στο Reuters ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις εντός της εταιρείας για αλλαγές σχετικά με τον Turkish Stream, σημειώνοντας ότι περιμένουν οδηγίες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Αναμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσε να ”παγώσει” τον Turkish Stream, ή τουλάχιστον να ανακοινώσει κάποιου είδους ”διάλειμμα””, είπε μία πηγή από την Gazprom, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Δεύτερη πηγή από τον ενεργειακό κολοσσό, που επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε: “Ακόμη ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αναβολή μερικών ετών για τον Turkish Stream και ότι δεν θα ματαιωθεί εξ’ ολοκλήρου το έργο”.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλικάγιεφ τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, αλλά και έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας τον οποίο κατασκευάζει η Ρωσία στην Τουρκία.

 

Το πρότζεκτ για τον βορρά

 

Το Σεπτέμβριο, μία ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών υπέγραψαν συμφωνία με την Gazprom για την επέκταση του αγωγό Nord Stream, ώστε να μεταφέρει αυξημένες ροές αερίου απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι νέοι αγωγοί αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τη συμφωνία. Το πλάνο προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και κάποιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που διαμαρτυρήθηκαν γιατί το Κρεμλίνο αφαιρεί από την Ουκρανία το ρόλο της χώρας διέλευσης. Κάτι που αποφέρει στο Κίεβο σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Συνολικά δέκα χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα με επιστολή τους στην Κομισιόν, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Πολωνία διαμαρτυρήθηκε ότι το πρότζεκτ θα πλήξει την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα βαθύνει η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε