Ο σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης την Ιταλία έχει ήδη αφήσει πίσω του 120 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Οι αγνοούμενοι, ωστόσο, παραμένουν εκατοντάδες, κάτι που δημιουργεί φόβους για “εκτίναξη” του καταλόγου του θανάτου.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην πρεμιέρα της τηλεοπτικής εκπομπής Live News, του E tv με τον Νίκο Ευαγγελάτο και ήταν φανερά ανήσυχος σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Αρχικά τόνισε πως “η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν πολλά χωριά στα οποία δεν έχουν γίνει διασωστικές ενέργειες ακόμα, συνεπώς ο αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να ανέβει. Είναι μια πανομοιότυπη περίπτωση με αυτή της Λ’ Άκουϊλα και των σεισμών της τελευταίας εικοσαετίας στην Ιταλία. Δυτυχώς οι ζημιές στις κατασκευές είναι αρκετά μεγάλες αλλά και στα μικρά χωριά που είναι διάσπαρτα”.
Συνεχίζοντας να είναι απαισιόδοξος, ανέφερε τα εξής: “Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που επέδρασαν ώστε να έχουμε τόσες καταστροφές και τόσα πολλά θύματα στην περιοχή. Αυτός ο συνδυασμός είναι κατ’ αρχάς το μικρό εστιακό βάθος. Έχουμε ένα βάθος της τάξεως των 5 με 6 χιλιομέτρων περίπου. Η εστάι επίσης είναι πολύ κοντά σε πολλά χωριά, τα οποία δομούνται κυρίως από παλαιά κτίρια. Είναι ιστορικές, μεσαιωνικές κατασκευές οι οποίες είναι ιδιαίρερα ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις. Στην περιοχή των Απενίνων, αναπτύσοονται ιδιαίτερα και ιδιόμορφα φαινόμενα ενίσχυσης της σεισμικής δόνησης. Δηλαδή ενώ φτάνει το σεισμικό κύμα, στα τελευταία μέτρα επειδή έχουμε χαλαρά πετρώματα, η σεισμική δόνηση ενισχύεται κι αυτό είναι καταστροφικό για τις κατασκευές. Αυτό το είδαμε όχι μόνο στο σημερινό σεισμό, αλλά και σε όλους τους προηγούμενους σεισμούς που έγιναν την τελευταία εικοσαετία στον ιταλικό χώρο”.
Όσο για το αν έχει κλείσει ο πιο επικίνδυνος κύκλος, ή αν περιμένουμε και νέες δονήσεις, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε: “Δυστυχώς σε αυτό δε θα είμαι πολύ θετικός. Έχω ισχυρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη συνέχεια του φαινομένου. Έχουμε δε αρκετές φορές στον ιταλικό χώρο και στην Εμίλια Ρομάνα αλλά κυρίως στη Λ’ Άκουϊλα, ότι έχουμε δυο και τρεις σεισμούς την ίδια χρονική περίοδο. Στην Ασίζη αν θυμάστε, στο δεύτερο σεισμό κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου”.
Συνεχίζοντας, μάλιστα, ο κ. Λέκκας μίλησε και για το αρνητικό παρελθόν της περιοχής: “Θα πρέπει να σημειώσω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, το 1703 υπάρχει ένα προηγούμενο αρνητικότατο. Το 1703 εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί μαζί, συνεπώς νομίζω θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με τη συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας“.
Δείτε όλα όσα είπε