Τετάρτη, 4 Δεκ.
12oC Αθήνα

Supermoon: Η υπερπανσέληνος είναι… παντού [pics]

Supermoon: Η υπερπανσέληνος είναι… παντού [pics]

Μπορεί απόψε το βράδυ όλος ο πλανήτης να περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 68 ετών, αλλά η Σελήνη φροντίζει να μας δώσει μια… πρόγευση. Και οι εικόνες που έρχονται απ’ όλο τον κόσμο μόνο ανυπομονησία για την υπερπανσέληνο δημιουργούν.

Από την Αμερική έως την Αυστραλία, το υπέρλαμπρο φεγγάρι του Νοεμβρίου έχει κάνει την εμφάνισή του. Και ας μην είναι… ολοκληρωμένο. Η υπερπανσέληνος του Νοεμβρίου, η πιο φωτεινή των τελευταίων 68 ετών, είναι αυτή της 14ης Νοεμβρίου.

Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων δείχνουν τι πρέπει να περιμένουμε ήδη από τα ξημερώματα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυστραλία / Σίδνεϊ

Αυστραλία / Μπρισμπέιν

Μεξικό

Αργεντινή

ΗΠΑ / Γιούτα

ΗΠΑ / Ποταμός Μιζούρι

ΗΠΑ / Κάνσας

ΗΠΑ / Ουάσινγκτον

ΗΠΑ / Νέα Υόρκη

ΗΠΑ / Βιρτζίνια

Χιλή

Αϊτή

Αυστρία

Βρετανία / Λονδίνο

Βρετανία / Γκλαστονμπέρι

Βρετανία / Μπίκον Χιλ

Καζακστάν

Νεπάλ

Τουρκία / Κωνσταντινούπολη

Άγιος Δομίνικος

Γερμανία / Φρανκφούρτη

Απόψε, η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή του Νοεμβρίου.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Φωτογραφίες: Reuters, EPA
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε