Το πρωτοσέλιδο της Humanite είναι ένα από τα πιο “δυνατά” της επομένης του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, που έφερε τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν αντιμέτωπους στον δεύτερο γύρο.
Έχει σε πρώτο πλάνο την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, με σκυμμένο το κεφάλι, να περνά μπροστά από μια αφίσα της. Και για τίτλο, μόνο μια λέξη: Jamais (Ποτέ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι ένας τρόπος να δείξει πως, έστω και έμμεσα, η εφημερίδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν μόνο και μόνο για να μην γίνει η Μαρίν Λε Πεν η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος της χώρας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
A la une de l’Humanité demain Lundi 24 avril : #SecondTour Marine le Pen, jamais. https://t.co/q0L8s08vGS #PremierTour #Presidentielle2017 pic.twitter.com/kxGqYdlmKF
— l’Humanité.fr (@humanite_fr) April 23, 2017
Η Liberation από την άλλη επέλεξε να έχει σε πρώτο πλάνο τον μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου, τον Εμανουέλ Μακρόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
A la une de @libe ce lundi : Macron, à une marche https://t.co/iui0D8azMi pic.twitter.com/CayXrJvOlr
— Libération (@libe) April 23, 2017
#Presidentielle2017 Les unes des quotidiens français ce lundi #AFP pic.twitter.com/qsrw7KUuk5
— Agence France-Presse (@afpfr) April 23, 2017
Ο ευρωπαϊκός Τύπος “πανηγύρισε” την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να τονίσουν ότι η παρουσία της Λε Πεν δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί απειλή.
Ο Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».
Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.
Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».
Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».
Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βελγική Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας, α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».
Η εφημερίδα Le Temps της Ελβετίας, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων». Όμως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ