Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
The moment the Catalan parliament votes to declare independence from Spain https://t.co/SsFrYwEEtk pic.twitter.com/MFAr93UDau
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 27, 2017
Οι πολίτες δέχτηκαν την απόφαση με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο Ραχόι. Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.
Crowds celebrate as the Catalan Parliament has voted to declare independence from Spain pic.twitter.com/CSlhrsHrXQ
— Sky News (@SkyNews) October 27, 2017
Οι απειλές του Ραχόι για τον Πουτζδεμόν
Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Γερουσία και ζήτησε να εκδιωχθεί ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι χειρισμοί του Πουτζδεμόν έκαναν τον Ραχόι απόλυτο κυρίαρχο του “παιχνιδιού”. Όχι μόνο δεν κήρυξε την ανεξαρτησία στην Καταλονία, αλλά δεν έκανε καν εκλογές για να μπλοκάρει την εφαρμογή του άρθρου 155.
Και τώρα, από το βήμα της Γερουσίας, ο Ραχόι ζήτησε αυτό που περίμεναν όλοι: την αποπομπή του Πουτζδεμόν.
Τη στιγμή που ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε να εκδιωχθεί από την ηγεσία ο Κάρλες Πουτζδεμόν, γνώρισε την… αποθέωση από τους Γερουσιαστές. Άλλωστε, το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Η ισπανική Γερουσία συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εφαρμογή των μέτρων του άρθρου 155 του Συντάγματος στην Καταλονία. Την ώρα που ο Πουτζδεμόν χαρακτηρίζεται “προδότης” από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.
Εάν η πρόταση του Ραχόι εγκριθεί από την Άνω Βουλή, η κυβέρνηση θα θέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή.
Τα μέτρα του άρθρου 155 για την Καταλονία
Πρώτα απ’ όλα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών).
Ένας από αυτούς, ο μετριοπαθής σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Σάντι Βίλα παραιτήθηκε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης (26.10.2017). Αιτία το διάγγελμα του Πουτζδεμόν όπου αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές.
Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για τον έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση». Η διακυβέρνηση θα ασκείται κυρίως «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’ όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητά από τη Γερουσία να του δώσει την εξουσία να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές «εντός έξι μηνών από την απόφαση της Γερουσίας». Τώρα, την εξουσία αυτή διαθέτει ο Καταλανός πρόεδρος.
Ο Ραχόι ζητεί εξίσου από τη Γερουσία να του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει, απολύει και να αντικαθιστά τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την καταλανική Τζενεραλιτάτ.
Τοπική Αστυνομία
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra έως σήμερα υπακούουν μόνο στην τοπική Τζενεραλιτάτ. Θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους». Δηλαδή από μέλη της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.
Οικονομία
Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, ήθελε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύι.
Η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική. Στόχος να εξασφαλίσει ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς φόρους και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης
Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλονίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά τον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio). Στόχος της Μαδρίτης να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».