Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Ιδού οι θησαυροί που “έλιωσαν” στις στάχτες! Ποιοι σώθηκαν

Παναγία των Παρισίων

Μέσα στην Παναγία των Παρισίων βρίσκονταν μερικοί από τους πλέον θαυμαστούς “θησαυρούς” της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Κάποιοι σώθηκαν, κάποιοι “επέζησαν”… λαβωμένοι, όμως κάποιοι έγιναν ένα με τις στάχτες.
Άθικτο το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού και αμέτρητα έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.
Δείτε τα αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια κι αυτά που σώθηκαν για να μας θυμίζουν ότι η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη εδώ.

Η αριστουργηματική Νοτρ Νταμ, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, στέκει όρθια αλλά πληγωμένη. Εκτός από τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στον σκελετό που “κρατά” την Παναγία των Παρισίων, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό της, οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να είπε στο αποψινό του (σ.σ. Τρίτη, 16.04.2019) διάγγελμα ότι ο στόχος είναι να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων μέσα στην επόμενη πενταετία, ωστόσο νωρίτερα ειδικοί εκτιμούσαν πως το εγχείρημα μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες

Στην όλη προσπάθεια, βέβαια, καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο ρόλος των ιδιωτών που θα θελήσουν να βοηθήσουν. Κι εδώ οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές.

Το αστρονομικό ποσό των 750.000.000 ευρώ τουλάχιστον έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, σε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης για ένα απαράμιλλης ομορφιάς μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς…

Όπως προαναφέραμε, ωστόσο, η φωτιά που σόκαρε τον κόσμο όλο, δυστυχώς δεν πέρασε χωρίς απώλειες. Απώλειες ανεκτίμητων “θησαυρών” που βρίσκονταν μέσα στην Παναγία των Παρισίων…

Παναγία των Παρισίων – Αυτά που χάθηκαν για πάντα

Το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, κατέρρευσε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά πριν τις 21.00.

Οι εικόνες “πάγωσαν” τον κόσμο…

https://twitter.com/Sjoerdjekusters/status/1117851376825053190

https://twitter.com/pastrybyun/status/1117850808123453440

Στην κορυφή του βέλους, ο χάλκινος κόκκορας έλιωσε: Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.

Click4more: Ρίγος! Χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ για την Νοτρ Νταμ! video

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο θόλος, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. Όμως ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ εκτιμά ότι ο θόλος “θα αντέξει”.

Κάποιοι θησαυροί σώθηκαν, αλλά όχι ολοκληρωτικά…

Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες του καθεδρικού, τον Φιλίπ Λεφέβρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Νοτρ Νταμ.

Click4more: Όταν οι φλόγες είχαν «λαβώσει» ξανά τον πολιτισμό, πριν την Νοτρ Νταμ

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.

Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Παναγία των Παρισίων

Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716). Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Επίσης κάποιοι πίνακες μεταφέρθηκαν στο Λούβρο για συντήρηση.

https://www.youtube.com/watch?v=dGmAhPXdJc4

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις