Κόσμος

Panama Papers: Είναι πολλά τα λεφτά – Δολοφόνησαν μια αληθινή δημοσιογράφο

Το περιοδικό Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη». Έγραφε γι' αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Μητέρα τριών παιδιών, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πλήρωσε με την ζωή της τις αποκαλύψεις που είχε κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της. Την είχε κατηγορήσει για διαφθορά συμβάλλοντας έτσι στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στα 53 της χρόνια σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως πιο γνωστή για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Είχε εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες μαλτέζων πολιτικών.

Οι αποκαλύψεις της προκάλεσαν εκλογές

Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Oι αναρτήσεις της στο μπλογκ της συγκέντρωναν συχνά περισσότερους αναγνώστες από ό,τι όλες μαζί οι εφημερίδες της χώρας. Χαρακτηρίστηκαν, μάλιστα, “αγκάθι” τόσο στο κατεστημένο όσο και στον υπόκοσμο που δρα στη μικρότερη αυτή χώρα-μέλος της ΕΕ.

Και πράκτορες του FBI στις έρευνες

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “βάρβαρη επίθεση” την δολοφονία. Είπε, ότι ζήτησε από την αστυνομία να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες.

“Όλοι γνωρίζουν ότι η κ. Καρουάνα Γκαλιζία ήταν σφοδρή επικριτής μου, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά. Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή την βάρβαρη ενέργεια”, είπε ο πρωθυπουργός.

Αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.

Η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Αντριαν Ντέλια- που επίσης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιογράφου- δήλωσε ότι η δολοφονία της σχετίζεται με τα ρεπορτάζ της. «Σήμερα διαπράχθηκε μία πολιτική δολοφονία. Αυτό που συνέβη δεν ήταν μία συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της απόλυτης κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε.

Είχε πει ότι δεχόταν απειλές για την ζωή της

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η Καρουάνα Γκαλιζία είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν από 15 μέρες ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της.

Η τελευταία της ανάρτηση έγινε χθες στς 2:35μμ και η έκρηξη στο αυτοκίνητό της που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι της καταγγέλθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 15:00.

Νωρίτερα φέτος, την περίοδο που η Μάλτα είχε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι αποκαλύψεις της είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες.

Ευρωβουλευτές ζήτησαν ανοιχτά της παραίτηση του Μουσκάτ εν μέσω του σκανδάλου. Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται η σύζυγός του, μια παναμαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία και η κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στη Μάλτα. Παρότι οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι επιθέσεις θεωρείται ότι συνδέονται με την κόντρα ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις και ότι τα κίνητρα δεν ήταν πολιτικά.

Τι είναι τα Panama Papers

Ηγέτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, διασημότητες, αθλητές, ακόμη και εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ όλων όσοι κατονομάζονται στα αποκαλούμενα Panama Papers. Εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν στον Τύπο αποκάλυψαν τις μεθόδους απόκρυψης πλούτου. Οι ισχυροί του κόσμου χρησιμοποιούν τους γνωστούς υπεράκτιους «φορολογικούς παραδείσους» για την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η λίστα είναι ατελείωτη και τα ονόματα τρανταχτά

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ. Ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Επίσης, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Συγγενείς και συνεργάτες του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Συγγενείς και συνεργάτες του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι. Διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Αυτοί, είναι μερικοί από τους διάσημους που ξεχωρίζουν. Τα ονόματα είναι χιλιάδες και περιλαμβάνονται στα εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο.

Τα 11 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν ονομάστηκαν Panama Papers από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων. Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ (ICIJ) και αποκάλυψε το σκάνδαλο.

Ο όγκος των πληροφοριών – περίπου 2,6 terabytes δεδομένων – αποκτήθηκε αρχικά από την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung χάρη σε μια ανώνυμη πηγή. Στη συνέχεια μοιράστηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η παναμαϊκή εταιρεία Mossack Fonseca

Η ICIJ προσδιόρισε πως απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonseca.  Η εταιρεία, ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών (shell companies) και στην παροχή υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

11,5 εκατομμύρια έγγραφα, αφορούν την περίοδο 1977 – 2015. Σε αυτά, εμπεριέχονται πληροφορίες για την ίδρυση 214.000 υπεράκτιων εταιρειών. Κατονομάζονται 12 νυν και τέως ηγέτες κρατών, 128 πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και αστέρες του αθλητισμού.

Ο χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που εκτίθενται στα έγγραφα δεν είναι παράνομες αυτές καθαυτές. Όμως, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της ICIJ η πρωτοφανής σε μέγεθος διαρροή αποκαλύπτει το εξής: Τον τρόπο με τον οποίο «το μαύρο χρήμα κυκλοφορεί μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναπαράγοντας το έγκλημα και αδειάζοντας τα εθνικά δημόσια ταμεία από τα φορολογικά έσοδα”.

Πηγές: The Guardian, BBC

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα