Σε εξαιρετικά έντονο ύφος, είπε οτι τα δυο προηγούμενα προγράμματα ήταν τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία του ΔΝΤ, το οποίο δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη του. Λάθη τα οποία, όπως υπενθύμισε, έχουν επανειλημμένως αποτυπωθεί και στις εσωτερικές εκθέσεις του Οργανισμού. Οι δηλώσεις του κ. Μπαρ δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά γίνονται δεκτές από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Το ΔΝΤ αρέσκεται να λέει οτι ο ρόλος του στις χώρες που αναλαμβάνει δράση είναι καταλυτικός, όμως στην περίπτωση της Ελλάδος δεν πέτυχε απολύτως τίποτα» είπε ο Μπαρ προσθέτοντας οτι «όλοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής θα μιλάμε για ένα συμβολικό ποσό. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μετατραπεί σε έναν συμβολικό οργανισμό».
Ο κ Μπαρ εἰπε οτι με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος αλλά και την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα που δεν έχει βελτιωθεί, είναι τουλάχιστον σοκαριστικό που το ΔΝΤ σκέφεται μια νέα συμμετοχή. «Σε περίπτωση που το κάνουν τελικά, θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το γεγονός οτι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των αποφάσεων τους θα γίνει εξονυχιστικός». Επέμεινε μάλιστα οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδείξουν οτι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους, οτι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων τους είναι σφόδρα πολιτικοποιημένη και οτι ο ρόλος τους τίθεται εν αμφιβόλω.
Ο Άντι Μπαρ είπε οτι κανείς δεν προσποιείται οτι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα διότι υπάρχει ο ΕΣΜ, «αυτό που κάνουν είναι οτι χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογων στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής που έδειξε να γνωρίζει άριστα το ελληνικό ζήτημα, περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα είπε οτι μετά από 7 χρόνια η ύφεση παραμένει και η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%. «Η εισπαρξιμότητα των φόρων παραμένει χαμηλά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, μεγάλες ενώ η δίωξη του κ. Αντρεά Γεωργίου για πολλούς θεωρείται πολιτικό κηνύγι μαγγισών».
Κάποια στιγμή μάλιστα και ενώ καταφερόταν εναντίον των αποφάσεων του ΔΝΤ έδειξε δημοσίευμα με φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας οτι και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλές φορές εκφραστεί απαξιωτικά κατά του ΔΝΤ.
Στην ακρόαση συμμετείχαν και κατέθεσαν: η Μέγκ Λούντσαγκερ, αντιπρόσωπος της Αμερικής στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο του 2014, η Άννα Γκέλπερν καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Georgetown, ο συγγραφέας Πόουλ Μπλούσταϊν, που ασχολείται επισταμένα με το ΔΝΤ, και η Ρεμπέκα Νίλσον, στέλεχος της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Διεθνές Εμπόριο.
Πηγή: mignatiou