Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

ΔΝΤ: Ας λέει ο Σόιμπλε! Με… τίποτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Ας λέει ο Σόιμπλε! Με… τίποτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος

“Πόρτα” στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις δυο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα δεν αλλάζουν τις θέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε και με πλεονάσματα 3,5% όπως θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κατάρτισε ο Πολ Τόμσεν και η οποία θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο ούτε κι αν υιοθετηθεί η θέση Σόιμπλε, για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 10 χρόνια!

Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα: η έκθεση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; Αδιαπραγμάτευτος κανόνας του Ταμείου για να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι το χρέος να είναι βιώσιμο. Αν λοιπόν το Ταμείο επιμένει να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, μάλλον ετοιμάζεται για… αποχώρηση.

Και όλα αυτά όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί αλλά γιατί η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βρουν κοινό τόπο για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος… Πρόκειται για παράμετρο που έχει επισημάνει επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση, αποκρούοντας αιτιάσεις περί δικών της “ευθυνών” για κωλυσιεργίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε