Οικονομία

ΕΝΦΙΑ – φόροι ακινήτων: Αλλάζουν όλα, συντελεστές και κλιμάκια

- Νέος τρόπος υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ
- Στα πρότυπα του ΦΑΠ και με αφορολόγητο ο νέος φόρος
- Που κολλάει το αφορολόγητο όριο, τι θα γίνει με όσους έχουν μικρή περιουσία
- Νέα κλιμάκια και συντελεστές σε όλους τους φόρους των ακινήτων
- Κλειδί η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες με βάση τις εμπορικές

Ο ΕΝΦΙΑ… τέλος, ζήτω ο … ΦΑΠ. Με λίγα λόγια θα αλλάξει ο… Μανωλιός και θα λέγεται αλλιώς. Η ουσιαστική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ θα έρθει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα αποτελέσουν και τη βάση της φορολόγησης και αυτή τη στιγμή έχουν αποκλίσεις της τάξης ως και του 50% σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.

Εδώ και για να μην υπάρξει απώλεια εσόδων, καθώς αυτά θα πρέπει να είναι σχεδόν 3 δισ. βάσει του μνημονίου η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει κάποιες ρήτρες προσαρμογής του φόρου έτσι ώστε να καλύψει τις απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ αντίστοιχα θα μειώνουν τον συντελεστή φόρου όταν η αντικειμενική αυξάνεται ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση.
Την ίδια ώρα όμως αποτελεί πονοκέφαλο και το αφορολόγητο όριο. Μπορεί η γενικότερη σκέψη να αφορά σε έναν νέο φόρο που θα μοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, όμως το αφορολόγητο όριο κολλάει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μικρή περιουσία και έτσι θα βρεθούν οι περισσότεροι εκτός της… τσιμπίδας του φόρου. Κάπως έτσι φαίνεται ότι πάει περίπατο ακόμη και αφορολόγητο της τάξης των 40.000 ή και των 30.000 ευρώ.


Παράλληλα φαίνεται ότι παγώνει για τουλάχιστον έναν χρόνο, σίγουρα για το 2017, ο φόρος υπεραξίας, ωστόσο οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές θα φέρουν αλλαγές και σε μια σειρά από φόρους που αφορούν στα ακίνητα, καθώς και αυτοί υπολογίζονται με βάση αυτές τις αξίες.
Έτσι αναμένονται μέσα στους επόμενους 6 ως 10 μήνες αλλαγές στον φόρο γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, αλλά και αλλαγές στους φόρους που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Όλοι οι παραπάνω φόροι με μια πρώτη ματιά, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να “πέσουν”, ωστόσο οι πολίτες είναι καλό να κρατούν μικρό καλάθι καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει σε ετήσια έσοδα τα οποία δεν πρέπει να μειωθούν και έτσι καλό είναι να περιμένουμε ως την πλήρη διαμόρφωση του τοπίου.

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα