Οικονομία

Εφορία: Όλες οι αλλαγές στο Ε1 – Τι θα γίνει με τις αποδείξεις – Προσοχή στις παγίδες που αυξάνουν τον φόρο

- Εξακολουθεί να υπάρχει ο κωδικός για τις αποδείξεις παρά το ότι το υπουργείο δήλωσε ότι δεν υποβάλλονται
- Τι προβλέπεται για ανείσπρακτα ενοίκια και για τις υπεραξίες στα ακίνητα
- Για πρώτη φορά πρόβλεψη και για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
- Δείτε από πότε υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις του 2016 και σε πόσες δόσεις θα γίνει η πληρωμή φόρου

Με… εκπλήξεις έρχεται το νέο έντυπο Ε1 για τη φορολογία εισοδήματος. Περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φέτος νωρίς, νωρίς του φόρους τους καθώς η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 για τα εισοδήματα δηλαδή του 2015 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες μέσω του taxisnet.

Ακόμη και την 1η Φεβρουαρίου μπορεί να ανοίξει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση λένε από το υπουργείο Οικονομικών αυτό θα γίνει άμεσα, στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί σε τρεις δόσεις ως τα τέλη Μαϊου, τα τέλη Ιουλίου τη δεύτερη και στα τέλη του Σεπτεμβρίου την τρίτη δόση.

Στο φετινό έντυπο Ε1 υπάρχει ο γνωστός σε όλους κωδικός 049 για τις αποδείξεις και αυτό δημιουργεί αρκετά ερωτήματα σε πολλούς καθώς οι αποδείξεις με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού εφέτος δεν θα υποβληθούν και δεν θα ληφθούν υπόψη. Έτσι ο κωδικός προκαλεί προβληματισμό. Από το υπουργείο πάντως αναφέρεται ότι υπάρχει μεν ο κωδικος 049 δεν πρόκειται όμως να ενεργοποιηθεί.

Το φετινό Ε1 όμως περιλαμβάνει και κάποιους άλλους σημαντικούς κωδικούς για τους φορολογούμενους. Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν.

Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου έχουν απαλειφθεί οι τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση
Στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση
Ειδικότερα, τα – ετερόφυλα και ομόφυλα – ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων, ενώ για να κριθεί εάν είναι δικαιούχοι διαφόρων άλλων κοινωνικών επιδομάτων (επιδόματος θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται υπόψη και γι’ αυτούς τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους έγγαμους, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν για τους άγαμους.
Επιπλέον οι έχοντες συνάψει σύμφωνα συμβίωσης δικαιούνται και πιο υψηλών αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές και δωρεές ακίνητης περιουσίας σε σύγκριση με τους άγαμους, καθώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξομοιώνονται με τους έγγαμους.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων