Οικονομία

Επιχείρηση “Εμίρης του Κατάρ”: Οι επενδύσεις και ο διπλωματικός μαραθώνιος

Επιχείρηση εξεύρεσης λύσης για το θέμα των επενδύσεων του Εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι στη Ζάκυνθο και τη νησίδα Οξυά βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανάληψης δράσης κρίθηκε απαραίτητη γιατί υπάρχει φόβος για δύο σημαντικές παρενέργειες.

Η πρώτη είναι να σταλεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα στους ξένους επενδυτές και μάλιστα την εποχή που η χώρα μας αναζητεί απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις οι οποίες θεωρούνται ένα από τα μοτέρ της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο δεύτερος είναι ο φόβος που ελλοχεύει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και κυρίως με αυτές που το Κατάρ έχει πολύ στενές σχέσεις.

Έτσι, λοιπόν αναλαμβάνεται πρωτοβουλία προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στις δύο εκτάσεις στη Ζάκυνθο και την Οξυά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξεύρεση λύσης στην έκταση των 14.000 στρεμμάτων της Ζακύνθου είναι εφικτή και δυνατή.

Στην Οξυά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Επειδή πρόκειται για περιοχή Natura δεν είναι δυνατόν να κτιστούν πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, τη στιγμή που ο Εμίρης του Κατάρ επιθυμεί να κτίσει 22.000 μέτρα, πράγμα που είχαν υποσχεθεί ο Χάρης Παμπούκης όταν ήταν υπουργός Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς όταν είχε υποδεχθεί τον Αλ Θάνι στο μέγαρο Μαξίμου.

Τώρα η σκέψη που υπάρχει για την Οξυά είναι να βρεθεί μία άλλη έκταση χωρίς προβλήματα για να προταθεί στον Αλ Θάνι.

Η δεύτερη κίνηση είναι διπλωματικού χαρακτήρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν δηλητηρίαση των σχέσεων με τη χώρα αυτή η οποία έχει πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ.

Εκεί θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στους οποίους θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πως δηλαδή δεν υπάρχει καμένα πρόβλημα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και πως αναζητείται λύση.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και η διερεύνηση της δυνατότητας για σαουδαραβικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Πριν από τη Σαουδική Αραβία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ινδία με στόχο να ανοίξει δρόμους για ελληνικές εξαγωγές σε αυτή τη χώρα του 1 δισ. κατοίκων που έχει μεσαία τάξη 200 εκατομμυρίων και όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί μία τεράστια αγορά η οποία είναι ακόμα παρθένα για την Ελλάδα.

Θα γίνουν επίσης επαφές με στόχο την προσέλκυση ινδικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και το πρώτο βήμα έγινε με την προσέλκυση τεράστιας κατασκευαστικής εταιρείας στο πρότζεκτ του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Η κοινοπραξία που κατέθεσε τη μοναδική πρόταση είναι η Τέρνα με γιγαντιαία κατασκευαστική εταιρεία GMR της Ινδίας με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα