Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Κόκκινα δάνεια: Αυτό είναι το σχέδιο – Εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδας για λύση μέσα στο 2016

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο
– “Σπάσιμο” του δανείου σε δύο μέρη και πάγωμα ενός ποσού
– Περισσότερα χρόνια για την αποπληρωμή και… κληρονομιά του χρέους στα παιδιά
– Ακόμη και σχέδιο για μεταβίβαση κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα

Τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ και μεταφράζονται στο 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τις τράπεζες και αναζητήθηκε λύση. Οι τράπεζες πλέον θα προτείνουν λύσεις στους δανειολήπτες τους έτσι ώστε τα κόκκινα δάνεια να αρχίσουν και πάλι να εξυπηρετούνται. Καθώς μάλιστα είναι δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που με τον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν παγώσει τις πληρωμές σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις των τραπεζών θα είναι αρκετά δελεαστικές.


Οι βασικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβούν από δω και πέρα οι τράπεζες σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια είναι τέσσερις.
Μια από αυτές θα είναι η ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας από το πρώτο.
Η δεύτερη προβλέπει το “σπάσιμο” του δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται, ενώ το δεύτερο μέρος του ποσού θα παγώνει, μετά από συμφωνία με τον δανειολήπτη θα παγώνει για ένα διάστημα ως και πέντε ή και δέκα χρόνια.


Η τρίτη λύση που μπορεί να προταθεί θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ακόμη και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή κληρονόμους του δανειολήπτη.
Η τέταρτη λύση την οποία θα έχουν οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα είναι η μεταβίβαση της κυριότητας στην τράπεζα απ’ την οποία έχουν πάρει το δάνειο, η παραμονή στο ίδιο σπίτι και η πληρωμή ενός είδους ενοικίου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ουσιαστικά δηλαδή ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι, αλλά θα μπορεί να παραμένει πληρώνοντας ενοίκιο.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε