Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Κούρεμα στεγαστικού δανείου – Πως θα γίνει, ποιοι κερδίζουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Γενναίο κούρεμα στα στεγαστικά δάνεια θα κάνουν οι τράπεζες
– Κλειδί η εμπορική αξία του ακινήτου και το εάν ο ιδιοκτήτης συνεχίσει να πληρώνει
– Ποια θα είναι διαδικασία και τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο
– Τι θα γίνεται με τα δάνεια που πρόκειται να πωληθούν σε funds

Οι τράπεζες είναι πλέον διατεθειμένες να προχωρήσουν και σε κούρεμα στεγαστικών δανείων έτσι ώστε να μειώσουν το ποσοστό

κόκκινων δανείων

.

Για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους οι τράπεζες σχεδιάζουν κούρεμα του στεγαστικού με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.


Η διαδικασία προβλέπει “σπάσιμο” του δανείου σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος του δανείου υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και την ικανότητα πληρωμής του δανείου από τον οφειλέτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” στην περίπτωση αυτή η δόση υπολογίζεται στο μισό της οφειλής μετά το διαχωρισμό της , ενώ το υπόλοιπο ποσό παγώνει για ένα διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.
Η τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους (του ποσού δηλαδή που παγώνει) στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Πρώτη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπείς στις δόσεις του, ενώ η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.
Δηλαδή, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ εάν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 60.000 ευρώ η τράπεζα θα παγώνει τα 40.000 ευρώ (με προοπτική να διαγράψει αυτό το ποσό) και ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόσεις για τα 60.000 ευρώ.
Εάν όμως ο δανειολήπτης έχει ένα άλλο ακίνητο αξίας 20.000 ευρώ τότε η τράπεζα θα διαγράφει ποσό ύψους 20.000 ευρώ.


Η δεύτερη περίπτωση διαγραφής στεγαστικού δανείου έρχεται μέσω της διαδικασίας για πώληση σε fund. Σε καμία περίπτωση, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζε και το fund ωστόσο η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερώνεται 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου του ενώ η τράπεζα θα πρέπει να του έχει απευθύνει πρόσκληση ρύθμισης.
Έτσι ουσιαστικά ένα χρόνο πριν την πώληση ενός κόκκινου στεγαστικού δανείου ο οφειλέτης θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειό του κάνοντας τους όρους πιο ευνοϊκούς έτσι ώστε να πάψει να είναι κόκκινο και φυσικά πλέον θα έχει να ελπίζει, εάν είναι συνεπής, και σε κούρεμα μεγάλου μέρους του στεγαστικού του.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε