Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση – Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Τσίπρας – Το σκηνικό μυρίζει… εκλογές!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Εμπλοκή και ματαίωση του Eurogroup για την Ελλάδα
– Αμέσως μετά ο Α. Τσίπρας έγινε γνωστό ότι ζητά Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
– Πολιτική λύση ζητά το Μαξίμου και το σκηνικό θυμίζει 2015
– Αρνούνται οι 53 να ψηφίσουν τα επιπλέον μέτρα
– Σενάρια εκλογών ξανά στο τραπέζι μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης

Τριάντα ώρες διαπραγματεύσεων με απίστευτο παρασκήνιο εκτυλίχθηκαν μέχρι χθες τη νύχτα οπότε και διαφάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ένα πλήρες ναυάγιο.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στη λήψη και την ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και στη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών μέσω του οποίου ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση θα χάνει κάθε δύναμη λήψης αποφάσεων και έτσι υπήρξε μπλόκο σε όλα τα επίπεδα.

Μετά την τηλεδιάσκεψη Ντάισελμπλουμ με τους επικεφαλής των Θεσμών αποφασίστηκε το Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μ. Πέμπτη να μην γίνει και έτσι όλα πλέον πηγαίνουν σε ανώτερο επίπεδο. Ουσιαστικά απ’ τους υπουργούς Οικονομικών η απόφαση θα πάει στα χέρια των επικεφαλής των Κρατών Μελών της Ε.Ε. οι οποίοι όπως ζητά το Μαξίμου θα αποφασίσουν σε μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα υπάρχει επίθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ από την Κυβέρνηση με το Μαξίμου να διαρρέει πως όπως επιβεβαιώθηκε και από τα όσα είδαν μέσω wikileaks το φως της δημοσιότητας ότι το ΔΝΤ ακολουθεί τακτική καθυστερήσεων επί τρεις μήνες, μια τακτική που φαίνεται να έχει τη στήριξη του Β. Σόιμπλε. Το Μαξίμου χρεώνει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τακτικές πολιτικής σκοπιμότητας και στο ΔΝΤ μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου μνημονίου το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον μνημόνιο.(Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

“Μένουμε στη συμφωνία του Καλοκαιριού”

Την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης , με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τούσκ με τον οποίο έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (27.04.2016) το πρωί.

Το Μαξίμου τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στα μέτρα 5,4 δισ. που βρίσκονταν η ουσία της διαπραγμάτευσης έχει επέλθει πλήρης συμφωνία. Η ελληνική πλευρά έκανε το χρέος της τηρώντας τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και δεν προτίθεται να κάνει βήμα παραπέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη λήψη προληπτικών μέτρων την οποία απαγορεύει το ελληνικό σύνταγμα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Μιλούν ξανά για χρεοκοπία

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters έδωσε παράταση ένα μήνα αναφορικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες φαίνεται να εξαντλούνται με βάση και την εντολή της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά δημόσιων φορέων ύψος 500 εκ. ευρώ στην ΤτΕ.

“Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Και στο βάθος… εκλογές

Και ενώ το σκηνικό που διαγράφεται θυμίζει έντονα τις εξελίξεις του 2015 και όσα δραματικά ακολούθησαν πέρυσι τέτοιο καιρό στην κυβέρνηση “διαβάζουν” και τις αρνητικές προθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Απ’ τη μια το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να σκουπίζει τα αποθεματικά για να μπορέσει να αντέξει όσο περισσότερο γίνεται στη διαπραγμάτευση ενώ απ’ την άλλη τα μηνύματα απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σαφή, ειδικά απ’ το μέτωπο των 53 που διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα προληπτικά μέτρα, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική και για το… σκούπισμα των Ταμείων… 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν υπάρχει αγωνία για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όσον αφορά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο η σπουδή του ΔΝΤ να ζητήσει εδώ και τώρα προληπτικό πακέτο μέτρων για το 2018 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμη και τη συνταγματική νομιμότητα της χώρας έχει εξοργίσει τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Και αυτό γιατί βλέπουν να “παίζεται” και πάλι ένα πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της κυβέρνησης την ώρα που ουσιαστικά η διαπραγμάτευση έχει κλείσει, με σκοπό προφανώς να διαμορφωθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας και νέα πολιτικά δεδομένα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο ουσιαστικά ενός “παράλληλου μνημονίου” η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη με βάση τα σχετικά μηνύματα που έχουν φθάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ όμως απ’ την ευρωπαϊκή πλευρά σε ό,τι αφορά στα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, ενώ οι εταίροι δέχονται και τα στοιχεία της EUROSTAT για το πλεόνασμα, την ίδια ώρα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού του ΔΝΤ.
Η συμμετοχή του Ταμείου κυρίως για τη Γερμανία, αλλά και για άλλους εταίρους είναι επιβεβλημένη και έτσι αναζητείται φόρμουλα.

Το γεγονός ότι παρά το ότι υπήρξε συμφωνία στα 5,4 δεν οδήγησε σε eurogroup αποδεικνύει ότι οι εταίροι ακολουθούν το ΔΝΤ και έτσι ο Α. Τσίπρας και το επιτελείο του Μαξίμου έλαβαν την απόφαση για το… μεγάλο ξεκαθάρισμα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Θεωρείται όμως δεδομένο ότι θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις ώστε να δεχθεί η ελληνική πλευρά τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. δεν είναι ωστόσο γνωστό ποια θα είναι η φόρμουλα.

Ουσιαστικά εντός και εκτός των τειχών το Μαξίμου “πέφτει” σε τοίχο και πολλοί είναι πλέον εκείνοι πως εάν και οι λύσεις που θα προταθούν απ’ τη Σύνοδο δεν θα είναι εύκολες τότε ίσως υπάρξει επιλογή να δώσει τις απαντήσεις ο λαός, δηλαδή εκλογές.

Άλλωστε ο Γιάννης Δραγασάκης είχε μιλήσει για πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης στην περίπτωση που απαιτηθεί οτιδήποτε πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε