Αποτελεί και μια καλή αφορμή για να «δει» η αγορά πόσα παίρνουν οι CEOs και τα στελέχη των εισηγμένων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ποιες διοικήσεις… είναι γαλαντόμες προς τον εαυτό τους και ποιες εμφανίζονται πιο μαζεμένες, προφανώς σεβόμενες τους μετόχους αλλά και την κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Και αναμφίβολα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπενίσης, «παίρνει το χρυσό» στην κατηγορία «σεβασμός στα ταμεία της εταιρείας και στην κοινωνία» καθώς λαμβάνει ποσά που απέχουν κατά πολύ από τις πλουσιοπάροχες αμοιβές άλλων CEOs.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εικόνα όχι τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο στις κρατικές εταιρείες, γενικότερα σε όσες το δημόσιο έχει μετοχικό ποσοστό αυξημένο ή τον πλειοψηφικό έλεγχο για λόγους… ευνόητους που σχετίζονται και με το πόσο «χρηστή είναι η διοίκηση σε σχέση με τα οικονομικά», όπως λένε οι αναλυτές, και κατά πόσο κάποιοι εκμεταλλεύονται τα «γεμάτα» (ή και σχετικά «άδεια» μερικές φορές) ταμεία.
Εμείς θα σταθούμε κατά βάση, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφορούν στα media και προέρχονται από επεξεργασία αναλυτών, σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε ομίλους όπου υπάρχει συμμετοχή δημοσίου, αναφορικά με το κομμάτι συναλλαγές & αµοιβές διευθυντικών στελεχών & µελών της διοίκησης 2016.
Και το αποτέλεσμα είναι… αποκαλυπτικό. Όπως αναφέραμε, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό τον κ. Μπενίση, εμφανίζεται μακράν ως η «πιο χρηστή» σε τέτοια θέματα οικονομικής διαχείρισης με το νούμερο να φτάνει στις μόλις 195.000 ευρώ! Για να γίνει κατανοητή η «μαζεμένη» συμπεριφορά της «ηγεσίας» της εισηγμένης, που δείχνει σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στα ταμεία του ομίλου (πέρα από την σημαντική επενδυτική και κοινωνική πολιτική της), τα αντίστοιχα νούμερα στη ΔΕΗ ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα ΕΛΠΕ ξεπερνούν τα 4,1 εκατ. ευρώ.
Εάν μάλιστα θέλουμε να… διευρύνουμε τη σύγκριση και να συμπεριλάβουμε και άλλα μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής της Ελλάδας, στις τράπεζες τα νούμερα ξεκινούν από 3,5-4,5 εκατ. (π.χ. ALPHA, EUROBANK) και φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ (ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), στον ΟΠΑΠ αγγίζουν τα 10,7 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ τα 8 εκατ. ευρώ, στην Intralot τα 10 εκατ. ευρώ, στη ΧΑΛΚΟΡ τα 3,5 εκατ. στη Sarantis τα 1,8 εκατ. ευρώ, στον Τιτάνα τα 8 εκατ. ευρώ, στην ΕΧΑΕ τα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια μεγέθη σε σχέση με τα νούμερα της ΕΥΔΑΠ, αποκομίζουν οι διοικήσεις σε εταιρείες μικρότερου διαμετρήματος, όπως οι ASCΟ (πάνω από 1 εκατ. ευρώ), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (5,18 εκατ.), QUALITY & RELIABILITY (415 χιλ. ευρώ), FLEXOPACK (1,1 εκατ. ευρώ), ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (1,6 εκατ. ευρώ), SPACE (σχεδόν 1,4 εκατ.), SΑΤΟ (κοντά στις 600 χιλ. ευρώ), ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (590 χιλ.), ΝΗΡΕΑΣ (κοντά στα 2 εκατ. ευρώ) PAPERPACK:με 1.014.000 ευρώ, ΒΙΣ με 341.766 ευρώ κ.λπ.