Πέμπτη, 14 Νοε.
16oC Αθήνα

Ποιοι φόροι και ποιες ασφαλιστικές εισφορές θα “κουρεύονται” με τον εξωδικαστικό προσδιορισμό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αγωνία για 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Περιμένουν με κομμένη την ανάσα, να δουν που θα καταλήξουν κυβέρνηση και Θεσμοί για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία σε ορισμένες πλευρές και κυρίως επί της αρχής και διαφωνίες σε πολλά άλλα. Τα τελευταία από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι χαρακτηρίζονται ως τεχνικά ζητήματα και αναμένεται να λυθούν την προσεχή Πέμπτη που θα τεθούν στο τραπέζι.

Οι ακριβείς διαφορές δεν ήταν όλες γνωστές, γιατί το κουαρτέτο παρέδωσε αργά χθες γραπτές τις παρατηρήσεις τους και τις μελετούν οι σύμβουλοι του Γιώργου Σταθάκη, ώστε την Πέμπτη να μεταβούν με νέες προτάσεις επί τεχνικών θεμάτων, όπως λένε, και ευελπιστούν ότι το θέμα θα κλείσει.
Συμφωνία υπάρχει επί των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αφού η πρόταση του υπουργείου έγινε αποδεκτή, οπότε θα προχωρήσει με την εμπλοκή στη ρύθμιση των διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως, υπάρχουν διαφωνίες – και είναι σημαντικές- για τον τρόπο που θα ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των περισσότερων.
Για τους τελευταίους αναζητείται μία αυτοματοποιημένη φόρμουλα, όχι όμως το σύστημα και οι ρυθμίσεις του νόμου Δένδια όπως έχει γραφεί, αλλά μία νέα στην οποία δεν θα παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι, αλλά θα γίνεται ηλεκτρονικά και με αυτόματες διαδικασίες.
Αλλά η μεγαλύτερη και ουσιαστική διαφωνία έγκειται στους φόρους και στις ασφαλιστικές οφειλές που θα “κουρεύονται”. Όσον αφορά στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις στους φόρους και στις εισφορές, υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Θα μπορούν να ¨κουρεύονται¨ σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.
Για τη βασική οφειλή οι Θεσμοί προτείνουν, παραδόξως σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις τους, να κουρεύεται και βασική οφειλή προς το Δημόσιο, εφόσον η επιχείρηση κριθεί βιώσιμη και αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Από την ελληνική πλευρά όσων αφορά στους φόρους υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Να μειώνεται η βασική οφειλή σε όλους τους φόρους με εξαίρεση αυτούς που εισπράττονται από τις επιχειρήσεις για να αποδοθούν στο Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για φοροκλοπή και όχι για αδυναμία πληρωμής του φόρου.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι κάθετη η άρνηση της ελληνικής πλευράς για ¨κούρεμα¨ της βασικής οφειλής, γιατί όπως λένε, τότε θα κινδυνέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί θα χάσουν έσοδα τα οποία έχουν υπολογιστεί ως απαραίτητα και αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους.
 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε