Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς δεν διανύουν τις καλύτερες ημέρες τους… Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς… λευκό καπνό, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και μέσα στο σαββατοκύριακο, με στόχο να βρεθούν κοινά σημεία πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
Κι αυτό διότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασιστεί ή όχι, το αν θα εκταμιευθεί η δόσης των δύο δισ. ευρώ, που φυσικά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα!
Τα “αγκάθια” παραμένουν πολλά και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως σήμερα γίνει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κουαρτέτου και της ελληνικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.
Τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν τις μεγαλύτερες “πληγές”, με την κυβέρνηση να ζητά από τους δανειστές έναν… έντιμο συμβιβασμό.
Ωστόσο, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, είναι τα όσα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών σχετικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων.
Όπως αναφέρει το capital.gr, στο στόχαστρο των δανειστών σχετικά με τις 100 δόσεις έχουν μπει συγκεκριμένες παράμετροι του μέτρου. Πιο αναλυτικά:
– η απώλεια της ρύθμισης μόνο αφού μείνουν απλήρωτες δυο δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης. Η τρόικα ζητά η ρύθμιση να χάνεται ακόμη και αν μείνει απλήρωτη μονάχα μία δόση!
– η πρόσφατη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) εντός 30 ημερών από την λήψη από τον οφειλέτη ειδοποιητηρίου για την οφειλή του. Η τρόικα θεωρεί πως η προθεσμία των 30 ημερών θα πρέπει να αρχίσει να “τρέχει” από την ημέρα που η νέα οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη
– η μη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων βάση των οποίων θα αποβληθούν από τη ρύθμιση ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για όσους διαθέτουν τα οικονομικά μέσα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν μπαίνοντας στις 100 δόσεις. Η τρόικα ζητά να θεσπιστούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ούτως ώστε να παραμείνουν στη ρύθμιση όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους
Πρακτικά, εαν “περάσουν” οι παραπάνω απαιτήσεις της τρόικας,τότε κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ρυθμίσεις χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που απλώς δεν θα πληρώσουν εγκαίρως μια δόση της ρύθμισης ή θα αφήσουν απλήρωτη για σύντομο χρονικό διάστημα κάποια νέα φορολογική υποχρέωση!
Ακόμη, πολλοί θα είναι αυτοί που θα τεθούν εκτός ρύθμισης διότι διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν και αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.