Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

“Βαριά” συμφωνία με σωσίβιο τα αντίμετρα! Κερδισμένοι και… μεγάλοι χαμένοι

“Βαριά” συμφωνία με σωσίβιο τα αντίμετρα! Κερδισμένοι και… μεγάλοι χαμένοι

– Συμφωνία πριν τον… μεγάλο τελικό του Eurogroup μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών
– “Βαρύ” το πακέτο των νέων μέτρων – Τα αντίμετρα που επίσης συμφωνήθηκαν προτάσσει η κυβέρνηση
– Τσεκούρι στους συνταξιούχους, ένα εκατομμύριο θα δουν “μαχαίρι” 18% στις συντάξεις εξαιτίας της μείωσης της προσωπικής διαφοράς
– Μειώνεται το αφορολόγητο – Ποιοι θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο εισόδημά τους
– Επιδότηση ενοικίου, οικογενειακό επίδομα, σχολικά γεύματα, επενδύσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ στα… καλά
– Η “επιφυλακτική” αντίδραση του Τόμσεν και η οργή του Νίκου Βούτση
– Διαβάστε όλα τα νέα μέτρα και τα αντίμετρα

Η ημερομηνία “22 Μαϊου” ήταν εδώ και καιρό… κυκλωμένη στα ημερολόγια του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κι αυτό διότι από το Μαξίμου ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως στο Eurogroup εκείνης της ημέρας θα κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία για να ολοκληρωθεί -επιτέλους- δεύτερη αξιολόγηση.

Σχεδόν στις 06:00 το πρωί της Τρίτης, 02.05.2017, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις (σ.σ. τουλάχιστον 12 ώρες) η ελληνική Κυβέρνηση και οι Θεσμοί έφτασαν σε “προκαταρκτική τεχνική συμφωνία“, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μια συμφωνία, ωστόσο, που συνοδεύεται από ένα νέο, βαρύτατο, επώδυνο πακέτο μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα πέσει στις… πλάτες του ελληνικού λαού, με τον… λογαριασμό ιδιαίτερα σε συντάξεις και αφορολόγητο να δημιουργεί “πονοκεφάλους”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε γρήγορα λόγο για “τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση“, με την κυβέρνηση να προτάσσει ως αιχμή του (κυβερνητικού) δόρατος, τη σειρά των αντιμέτρων που επίσης συμφωνήθηκαν με τα κλιμάκια των Θεσμών.

Εδώ, πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο μέχρι να πέσουν και επίσημα οι υπογραφές. Το ίδιο το παρελθόν, άλλωστε, μας έχει όλους διδάξει πως μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ευχάριστη ή δυσάρεστη, είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα (σ.σ. λέγε με Σόιμπλε).

Το ΔΝΤ δεν… πανηγυρίζει

Ήδη η αντίδραση του “σκληρού” εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ήταν αυτό που λέμε… “ναι μεν αλλά”.

Χαιρετίζουμε την τεχνική συμφωνία για τις πολιτικές που θεωρεί ότι θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, όμως, πρέπει να πάει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους“, ανέφερε συγκεκριμένα ο Τόμσεν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως δεν μπορεί να ζητήσει από το Δ.Σ. του Ταμείου να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να αποφασιστούν “ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους“, παράλληλα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

 Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως το Ταμείο δε μοιάζει διατεθειμένο να κάνει πίσω όσον αφορά στην -πολλάκις εκπεφρασμένη- άποψή του πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη.

Κι αυτό έχει πάντα ένα ενδιαφέρον, αφού ο… έτερος “σκληρός” της διαπραγμάτευσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει… ούτε να ακούει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς το τί ακριβώς θα γίνει σχετικά με το ζήτημα αυτό, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ήδη, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε έσπευσε αμέσως μετά τη συμφωνία να διευκρινίσει πως η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ό, τι αυτό συνεπάγεται…

Για το θέμα του χρέους, πάντως, μίλησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για αυτές τις συζητήσεις.

Ικανοποιημένη η Αχτσιόγλου

Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019” δήλωσε παράλληλα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά.

Η περικοπή αυτή είναι κατά μέσο όρο 9% είπε η υπουργός και τόνισε ότι με “το ταβάνι” του 18% που τέθηκε διασφαλίστηκαν από τις περικοπές και εκείνοι που παίρνουν υψηλές συντάξεις κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων η προσωπική διαφορά ανέρχεται σήμερα ακόμη και στο 40%.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η κ Αχτσιόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά μέτρα της συμφωνίας και ειδικά στην επιδότηση ενοικίου κατά χίλια ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό, είπε, θα “πιάσει” όλους τους Έλληνες που είτε μένουν στο ενοίκιο, είτε έχουν στεγαστικό δάνειο.

«Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής οικονομίας” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη. Η κυβέρνηση, είπε, κατάφερε να αποτρέψει ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ όπως για παράδειγμα η ανταπεργία.

Για τις ομαδικές απολύσεις η υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο όριο απολύσεων ενώ τόνισε πως τέθηκαν οι βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο του 18 μετά το τέλος του ισχύοντος Προγράμματος.

“Καμπανάκια” από Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής – Οργή Βούτση!

Την ίδια ώρα, «έκπληξη και δυσαρέσκεια» προκάλεσε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με κύκλους του γραφείου του (διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα αναφέρει η έκθεση).

Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η δημοσιοποίηση της έκθεσης έγινε την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία δημιούργησε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spread σήμερα πέφτουν λόγω του κλεισίματος της συμφωνίας ενώ στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε αναφέρονται άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι και καταλήγουν:

«Σε αυτήν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη συμφωνία, δημιουργείται αρνητικό κλίμα και απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε