Τι μπορούν, όμως, να καταναλώνουν τα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα είτε γιατι εχουν δυσανεξία είτε γιατι δεν τους αρεσουν, ώστε να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου;
Εκτός από το σουσάμι, το παστέλι και το ταχίνι, πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, ο κόλιανδρος και οι μικρές σαρδέλλες που τρώγοντε με το κόκκαλο .
Αξίζει να σημειωθεί οτι καταναλώνοντας καθημερινά 100 γραμμάρια άψητο σουσάμι έχετε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο.
Η περιεκτικότητα των κυριοτέρων τροφίμων σε ασβέστιο σε
| ΤΡΟΦΙΜΟ | ΜΕΡΙΔΑ | ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
| Γιαούρτι 2% | 452 mg | |
| Παρμεζάνα | 30γρ. | 414 mg |
| Σαρδέλες με το κόκκαλο | 100 | 325 mg |
| Αμύγδαλα | 120 γρ. | 359 mg |
| Απαχο γάλα | 1 ποτήρι | 300 mg |
| Γάλα πλήρες | 1 ποτήρι | 290 mg |
| Γιαούρτι πλήρες | 1 κεσεδάκι | 275 mg |
| Μοτσαρέλα | 30γρ. | 207 mg |
| Edam | 30γρ. | 207 mg |
| Τυρί cheddar | 30γρ. | 204 mg |
| Σπανάκι μαγειρεμένο | 1 κούπα | 244 mg |
| Gouda | 30γρ. | 198 mg |
| Φέτα | 30γρ. | 140 mg |
| Cottage cheese | 1 φλιτζάνι | 140 mg |
Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο
| 1-5 ετών | 800 mg |
| 6-10 ετών | 800-1200 mg |
| 11-24 ετών | 1200-1500 mg |
| 25-65 άνδρες |
1000 mg |
| 25-50 γυναίκες | |
| Έγκυες και θηλάζουσες | 1200 mg |
| Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παίρνουν οιστρογόνα | 1000mg |
| Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν παίρνουν οιστρογόνα | 1500 mg |
| Άτομα άνω των 65 ετών | 1500 mg |
Να θυμάστε ότι πρέπει να κατανάλωνετε επαρκεις ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα γιατί το ασβέστιο που περιέχεται σε ενα τρόφιμο δεν απορροφάται απο τον οργανισμο 100%