Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σίγουρα η κύρια διατροφική πηγή ασβεστίου.

Τι μπορούν, όμως, να καταναλώνουν τα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα είτε γιατι εχουν δυσανεξία είτε γιατι δεν τους αρεσουν, ώστε να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου;

Εκτός από το σουσάμι, το παστέλι και το ταχίνι, πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, ο κόλιανδρος και οι μικρές σαρδέλλες που τρώγοντε με το κόκκαλο .

Αξίζει να σημειωθεί οτι καταναλώνοντας καθημερινά 100 γραμμάρια άψητο σουσάμι έχετε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο.

Η περιεκτικότητα των κυριοτέρων τροφίμων σε ασβέστιο σε

ΤΡΟΦΙΜΟ ΜΕΡΙΔΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Γιαούρτι 2% 452 mg
Παρμεζάνα 30γρ. 414 mg
Σαρδέλες με το κόκκαλο 100 325 mg
Αμύγδαλα 120 γρ. 359 mg
Απαχο γάλα 1 ποτήρι 300 mg
Γάλα πλήρες 1 ποτήρι 290 mg
Γιαούρτι πλήρες 1 κεσεδάκι 275 mg
Μοτσαρέλα 30γρ. 207 mg
Edam 30γρ. 207 mg
Τυρί cheddar 30γρ. 204 mg
Σπανάκι μαγειρεμένο 1 κούπα 244 mg
Gouda 30γρ. 198 mg
Φέτα 30γρ. 140 mg
Cottage cheese 1 φλιτζάνι 140 mg

Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο

1-5 ετών 800 mg
6-10 ετών 800-1200 mg
11-24 ετών 1200-1500 mg
25-65 άνδρες

1000 mg

25-50 γυναίκες
Έγκυες και θηλάζουσες 1200 mg
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παίρνουν οιστρογόνα 1000mg
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν παίρνουν οιστρογόνα 1500 mg
Άτομα άνω των 65 ετών 1500 mg

Να θυμάστε ότι πρέπει να κατανάλωνετε επαρκεις ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα γιατί το ασβέστιο που περιέχεται σε ενα τρόφιμο δεν απορροφάται απο τον οργανισμο 100%

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε