Πολιτική

Άγριες κόντρες στη Βουλή τρεις μέρες πριν την ψήφιση του Ασφαλιστικού!

Εν μέσω αντιδράσεων και συνεχών αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η τρίτη (επί των άρθρων) επεξεργασία του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι στη μεσημεριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής θα ζητήσει το νομοσχέδιο, που η επεξεργασία του στην Επιτροπή ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, στην Επιτροπή με την δεύτερη ανάγνωσή του, να εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο για συζήτηση και ψήφιση.

Πρόταση με την οποία αντιδρούν έντονα όλοι οι εισηγητές της Αντιπολίτευσης. Ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, εάν και έχουν ερωτηθεί ευθέως από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν ισχύουν οι φήμες αυτές για εσπευσμένη εισαγωγή το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για ψήφιση, δεν έχουν θελήσει να απαντήσουν.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση επί της Αρχής του νομοσχεδίου να ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου. Και η δεύτερη συνεδρίαση για την επί των άρθρων συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί από τις 10 το πρωί της Κυριακής και θα λήξει τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, φέρεται να υποστηρίζει για αυτή την αιφνιδιαστική επίσπευση ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια (να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έλεγε πριν το Πάσχα πως το σχέδιο αυτό νόμου θα ακολουθήσει τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ψήφισης) πως είναι αναγκαίο να έχει θεσπιστεί πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας της 9ης Μαίου.

 

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ειδικές μελέτες και νομοτεχνικές βελτιώσεις

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αλλαγές, κατέθεσε μια από τις «απουσιάζουσες» αναλογιστικές μελέτες, η οποία όμως έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος.
Αντίθετα δεν κατέθεσε την αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) εξ αιτίας -όπως είπε ο υπουργός- των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Στην θέση της, όμως, ο υπουργός Εργασίας για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κατέθεσε δύο ειδικές μελέτες. Μία από το υπουργείο Οικονομικών για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και μια από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος».
Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, επίσης, είπε θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις μεταξύ αυτών και για το θέμα της επέκτασης της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες -και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους – αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%. Τόνισε πως «δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης». Υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής του μεταρρύθμισης μιλώντας για ένα σύστημα που επιφέρει την ισονομίας, δεν κάνει περικοπές αντίθετα προστατεύει τους νυν συνταξιούχους, ενώ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό «δεν ήρθε μεταφρασμένο από τους Θεσμούς», αλλά συντάχθηκε στο υπουργείο και αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα και από τον χώρο της Αντιπολίτευσης.

 

Αξιωματική Αντιπολίτευση
 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης. Περιλαμβάνει 15 παραμύθια και μύθους του υπουργού Εργασίας που « είναι ένας μεγάλος ψεύτης και πολιτικός παραμυθατζής… η κυβέρνηση έχει κάνει μεταπτυχιακά στην εξαπάτηση του κόσμου».

Αμφισβήτησε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, το μόνο που εγγυάσθε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι η εθνική σύνταξη!!! Λέτε, είπε, ότι «δεν θα μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά στο άρθρο 14 υπάρχει «κόφτης» 2,5%. Λέτε ότι «δεν μειώνονται οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων, ενώ μειώνονται κατά 10% οι κύριες και έως και 70% οι επικουρικές. Βάζετε ρήτρα εξαφάνισης από τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων. Θα μειωθούν τα μερίσματα των επικουρικών ταμείων. Μιλάτε ότι θα στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ενώ καταργείται το ΕΚΑΣ από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους Λέτε ότι θα στηρίξετε τις ευπαθείς ομάδες, ενώ κόβονται οι συντάξεις χηρείας σε γυναίκες κάτω από 53 ετών! Και σε συντάξεις αναπηρίας. Φέρνετε αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπόσχεστε ενίσχυση των νέων επιστημόνων, ενώ το ποσό της μείωσης της πρώτης πενταετίας θα ζητηθεί πίσω έντοκα. Λέτε θα αυξήσουμε τυην εθνική σύνταξη ενώ μειώνεται η σύνταξη για 15 έτη απ΄λο 384 σε 345 ευρώ. Λέτε δεν θα μειωθούν τα εφάπαξ κατά μειώνεται κατά 20% και έχετε βάλει και ρήτρα εξαφάνισης για τους νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Λέτε ότι θα προστατεύσετε τα οικογενειακά επιδόματα ενώ εξαφανίζεται το επίδομα γάμου από τις νέες συντάξεις, εμπαίζεται και τους αγρότες με τον ΟΓΑ, ενώ «το μεγαλύτερο παραμύθι σας είναι ότι το 90% των ασφαλισμένων δεν θίγονται…» όταν περνάτε τον οδοστρωτήρα με τον οποίο σαρώνετε σε όλα τα επίπεδα τις συντάξεις με παράλληλη εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών!

 

Ελάσσων Αντιπολίτευση

 

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε πως όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ένα ψέμα από την αρχή έως το τέλος. Χάνουν οι περισσότεροι, είναι ο «θάνατος του εμποράκου», των ελευθέρων επαγγελματιών, του αγρότη. Αποτελεί ένα « προγκρόμ κατά της μεσαίας τάξης και λεπίδα για τους φτωχούς. Είστε νεκροθάφτες του ασφαλιστικού…».
Οι αναφορές αυτές, της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου προκάλεσαν το σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής Μάκη Μπαλαούρα, που θέλοντας να υπερασπιστεί το υπουργό Εργασίας είπε στην βουλευτή πως « υπάρχουν και κηδειόχαρτα για κόμματα…» Σχόλιο- παρέμβαση αυτό του κ. Μπαλαούρα που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Ανδρέα Λοβέδρο να του λένε « με αυτά τα σχόλια που κάνεις είσαι τάχα μου πρόεδρος. Εάν θέλεις, να κατέβεις κάτω να τα πεις αυτά…».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από την πλευρά του τόνισε όπως εάν η Κυβέρνηση θελήσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο, αυτό είναι εχθρική ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. «Μετατρέπεστε – είπε -στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων μίσος ενάντια στην οργάνωση των αγώνων. Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη, δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους και το λαό». Εκτός των άλλων τόνισε πως το νομοσχέδιο επιφέρει μείωση των συντάξεων και καθιστά σε οριστικό ενταφιασμό της 13 ης και 14ης σύνταξης. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι και με αυτό το νομοσχέδιο ρίχνει την «καυτή πατάτα» για το 2018, έτος που προέβλεψε ότι θα πρέπει και πάλι να ρυθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο εισηγητής της Ε.Κ.Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε πως «ο έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλο, η υπομονή του έχει τελειώσει και κάτι πρέπει να κάνετε: ή να κυβερνήσετε, κάτι που δεν θέλετε, ή να παραιτηθείτε…» και σημείωσε πως το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα εάν θα γίνουν εκλογές, εμείς δεν έχουμε κυβέρνηση… Επανέφερε την πρόταση της Ε.Κ. για μια σύνταξη μέχρι 1.400 ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση να μην βάζετε τις κοινωνικές τάξεις την μία απέναντι στην άλλη. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιβαρύνεται υπερβολικά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να παίρνουν πολύ λιγότερα από τους υπαλλήλους του δημοσίου».

 

Απαντήσεις Κατρούγκαλου

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στους εισηγητές των κομμάτων, θέλησε να αναφερθεί και στις αναφορές που είχαν προηγηθεί σχετικά με την θλιβερή επέτειο της τραγωδίας στην τράπεζα Marfin λέγοντας πως «αν δεν υπήρχε η προβοκάτσια της Marfin, το «ποτάμι» των αντιδράσεων των εργαζομένων τότε θα είχε ξεχυθεί…» και συνέστησε στην αντιπολίτευση «να ξέρουμε ότι μας πρέπει να αποδίδουμε τιμή στους αγώνες αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους για να προβάλλουμε τα πολιτικά μας επιχειρήματα…».

Απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ως «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες που δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κληρτονόμησε ένα ένα διαλυμένο σύστημα με μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλσιτικά ταμεία. Υπήρχε είπε ένα «σύστημα άδικο κι άναρχο, με παλιά πελατειακή λογική των επί μέρους ρυθμίσεων και πολλές ταχύτητες εργαζομένων». Εμείς με τις ρυθμίσεις μας «εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες παντού και δεν στρέφουμε την μια τάξη ενάντια στην άλλη» Υπερτριπλασιάζουμε την συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση, Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις. Οι κύριες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνονται και για τους νυν δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για την διατήρηση των υφιστάμενων βουλευτικών συντάξεων, που δεν λαμβάνουν δεύτερη από ασφαλιστικό ταμείο και δεν ήταν ποτέ ασφαλισμένοι, λέγοντας ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν υποκριτικός Καθώς όπως εξήγησε μιλάμε για πρώην βουλευτές που δεν έχουν άλλη σύνταξη. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ένας πρώην Πρόεδρος της Βουλής που τον επισκέφθηκε του είπε ότι η σύνταξη αυτή που λαμβάνει είναι 1.400 ευρώ. Εάν τις καταργούσαμε θα ήταν – είπε- σαν αν ευνοούμε εκείνους τους που έχτισαν βίλες κι έχουν λεφτά στην Ελβετία σε σχέση με τίμιους βουλευτές που σε όλο τους τον πολιτικό βίο δεν είχαν άλλο έσοδο εκτός από την βουλευτική τους αποζημίωση και δεν άσκουσαν παράλληλα άλλη εργασία. Και αυτό δεν θα ήταν σωστό να γίνει.
 

Η συζήτηση συνεχίζεται στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών με τοποθετήσεις βουλευτών

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα