Τρίτη, 3 Δεκ.
12oC Αθήνα

Οργή Άγκυρας για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην εκδοθούν στην πατρίδα τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

“Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ. Όπως είπε, η Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.

 

“Κινδυνεύει η ζωή μας”

 

Έκκληση στο Συμβούλιο Εφετών να μην παραδοθούν στις τουρκικές αρχές γιατί “κινδυνεύει η ζωή τους” απευθυναν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος, και το Συμβούλιο Εφετών έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα τους. Το δικαστικό συμβούλιο δεν ανακοίνωσε το σκεπτικό του, ωστόσο νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πρώτη αυτή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποτελεί προάγγελο για την τύχη και των υπολοίπων, καθώς τα στοιχεία με τα οποία ζητείται η έκδοση τους είναι πανομοιότυπα για όλους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.
«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος αξιωματικός στους δικαστές, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως φοβάται για τη ζωή του.
«Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» τόνισε επίσης και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Επιπλέον, οι αξιωματικοί τόνισαν ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».
Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε