Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Ασφαλιστικό: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής – Έντονες οι αντιδράσεις των φορέων που ζητούν την απόσυρσή του

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Κατρούγκαλος: Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι, ντελιβεράδες κλπ., που όλοι κερδίζουν από αυτό το σχέδιο νόμου… Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση
– Ο υπουργός Εργασίας επέκρινε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι δεν ανταποκρίθηκαν στον διάλογο, όπως και τους συλλόγους των επιστημονικών κλάδων
– Κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου
– Την Πέμπτη 5 Μαΐου, μετά το Πάσχα, η τρίτη συνεδρίαση επί των άρθρων

Mε το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων να ζητούν στην ακρόασή τους στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την άμεση απόσυρσή του, το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και το “ραντεβού” πλέον ανανεώθηκε για μετά το Πάσχα, όταν θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση, επί των άρθρων την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπερασπίζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιφέρει το σχέδιο νόμου και απαντώντας στη σωρεία των ενστάσεων που κατέθεσαν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ομοσπονδιών συνταξιούχων, υποστήριξε ότι επέρχεται «μια πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που επιθυμούσε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας με κοινωνικό χαρακτήρα και φροντίδα για τους αδυνάτους». Υπάρχουν, είπε «ένα εκατομμύριο άνεργοι, ντελιβεράδες κλπ., που όλοι κερδίζουν από αυτό το σχέδιο νόμου… Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση. Επέκρινε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι δεν ανταποκρίθηκαν στον διάλογο, όπως και τους συλλόγους των επιστημονικών κλάδων.

Η ΓΣΕΕ, είπε ο υπουργός, έχει παραδεχθεί ότι το 87% έχουν μισθό 1000 ευρώ και κάτω, αυτοί θα έχουν 85% αναπλήρωση χωρίς την επικουρική σύνταξή τους με το νομοσχέδιο αυτό. Στον δικό μου κλάδο, των δικηγόρων, μόνο το 10% δηλώνουν πάνω από 12.000 ευρώ ετησίων. Με το νομοσχέδιο αυτό όσοι δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάτω από 20.000 ευρώ συνδυαστικά κερδίζουν…. Φανταστείτε πόσοι πραγματικά και ποιοι είναι αυτοί που πλήττονται!

Εγώ, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είμαι «ταξικός αποστάτης της επαγγελματική μου ομάδας, (δικηγόρων με μεγάλα ετήσια εισοδήματα) αλλά είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που δουλεύει με μπλοκάκι κι άλλα τα συμφέροντα εκείνου που έχει την δικηγορική εταιρεία, που είναι επιχειρηματίας, σε μια δικηγορική εταιρεία που έχει άυλο κεφάλαιο. Εγώ είμαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους, το 90% των δικηγόρων κερδίζουν, εσείς είστε ελεύθερος – είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων- θα πρέπει να αποφασίσετε με ποιους θα είστε, αν και εκλεχτήκατε με ψήφους όλων δικηγόρων.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια μας ήταν να ευνοήσουμε την μεγάλη πλειοψηφία, με στοιχείο την κοινωνική δικαιοσύνη και το χαρακτηριστικό της ισονομίας. Αναφερόμενος στα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως “τα σέβομαι αλλά η ένταξη τους σε ότι αφορά τις συντάξεις σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, είπε πως είναι αναγκάια για να σταματήσουν τα πληρώνουν τα συνήθη υποζήμια που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι”. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που συνεχίζουν να εργάοζνται ενώ έχουν συμπληρώσει τα όρια για την συνταξιοδότησή τους, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη το να πληρώνουν τις μισές εισφορές
 

Ενστάσεις Φορέων

Νωρίτερα, κατά ριπάς… είχαν περάσει το νομοσχέδιο όλοι οι εκπρόσωποι φορέων. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το απέρριψε λέγοντας πως “αναπαράγει στρεβλώσεις, αδικίες, αυξάνει τις εισφορές και δεν αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Συμπιέζει σε χαμηλότερες παροχές και επιτείνει την φτωχοποίηση. Το μόνο που παράγει το νομοσχέδιο αυτό είναι φθηνή δημαγωγία. Λέτε ότι δεν μειώνονται οι κύριες υφιστάμενες συντάξεις. Δεν λέτε την αλήθεια,θα έχουμε μειώσεις και σε αυτές καθώς είναι εκτεθειμένες στον πληθωρισμό. Ακούμε ότι θεσμοθετείτε ρήτρα ανάπτυξης μετά το 2018. Το νομοσχέδιο όμως άλλα λέει, αυτή η ρήτρα που προβλέπετε επειδή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι διαχρονικά πάντα μεγαλύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αποκλεισμός από οποιαδήποτε αύξηση ή διατήρηση των κύριων συντάξεων. Επίσης αμφισβητούμε και έχουμε αρκετά ερωτηματικά περί της αύξησης των εισφορών και πως θα υπάρξει η αποτελεσματική καταβολή τους”.

Ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, επέκρινε την κυβέρνηση για… “κροκοδείλια δάκρυα όταν μιλάγατε για τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια”. Καθώς -όπως εξήγησε- εάν είσαστε αντίθετος στις χαμηλές συντάξεις που δινόντουσαν τα παλαιότερα χρόνια, το δικό σας νομοσχέδιο δίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις κατά 25%! Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να μην λερώσουν τα χέρια τους με αυτές στις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια αντιταχθεί».

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, είπε πως εμείς πριν ένα χρόνο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε σε μια αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να κλείσει η αξιολόγηση. Όμως καμία από τις υπόλοιπες προτάσεις που κάναμε δεν υιοθετήσατε στο νομοσχέδιό σας Εμείς ως εμποροβιοτέχνης αισθάνομαι δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Να μου δώσετε κύριε υπουργέ ένα περιβραχιόνιο, «του δεύτερης κατηγορίας πολίτη», να το φοράω. Δεν αντιμετωπίζομαι ούτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε ως αγρότης. Πως θα αντιμετωπιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συναδέλφων. Δεν αναφέρετε τίποτα στο νομοσχέδιό σας. Θα παραμένουν ανασφάλιστη και εκτός συστήματος ασφάλισης. Το ίδιο και στο φορολογικό σκέλος του σχεδίου νόμου, πάλι και εκεί δεν έχω αφορολόγητο εγώ ως έμπορος και βιοτέχνης. Και εκεί «δεύτερης κατηγορίας πολίτης». Κύριε Πρόεδρε και κύριοι υπουργοί «μετά το τέλος της συνεδρίασης θα περάσω από την γραμματεία να πάρω το περιβραχιόνιο του δεύτερης κατηγορίας πολίτη…»!

Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εστίασε στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και είπε πως εμείς λέμε «ναι» στην αναλογική καταβολή με την αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών τάξεων. «Όχι» στις συντάξεις επιδόματα. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα εξορθολογήσει το σύστημα και δεν θα κατεδαφίζει δικαιώματα. Και κάλεσε να μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία πραγματικής μεταρρύθμισης. Να μην επιτρέψετε καταστροφικά λάθη. Ας αφήσετε αυτή την φορά στην άκρη την πολιτική και να κοιτάξετε την πραγματική οικονομία και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχετε από τους Θεσμούς να υπάρξουν αλλαγές που θα κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργήσει και αν είναι αξιόπιστο.
 

Οι συνταξιούχοι
 

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΔ, και «πρώην νοικοκυραίων» όπως πρόσθεσε δηκτικά είπε πως «αυτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια δεν τα βλέπουμε πουθενά…» ακόμα και στις τροποποιήσεις που γίνονται από το αρχικό σχέδιο νόμου που διαβάσαμε «δεν μπαίνει καμία τάξη…» Εμείς «άλλη εμπιστοσύνη δεν έχουμε εκτός από τον αγώνα μας…» Από τα 480 ευρώ που ήταν η βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ τώρα πάει στα τριακόσια τόσα της εθνικής! Είναι επίσης προπαγάνδα αυτό που ακούγεται από νέους ανθρώπους ότι εμείς σήμερα πληρώνουμε τις συντάξεις των παππούδων μας είναι λάθος. Εμείς έχουμε καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις μας περιμένοντας να δούμε μια καλύτερη ημέρα που δεν βλέπουμε…
 

Οι επιστημονικοί φορείς
 

Ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό επισημαίνοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί οι αναλογιστικές μελέτες. Και αναρωτήθηκε «ποια είναι η σημασία της ακρόασης όταν δεν έχουμε τις αναλογιστικές. Θα συζητήσουμε με φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις και με αυτές θα λάβουμε στο τέλος αποφάσεις; . Δεν μπορεί – είπε- να λέτε ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητες ούτε οι εκτιμήσεις και οι προβολές, που έχετε κάνει. Πώς να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις ; Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να υπάρχει βιωσιμότητα γιατί διαπνέετε από αναποτελεσματικότητα και αφερεγγυότητα και έχει δυσανάλογο κόστος.
Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ζήτησε να μας αφήνετε στην ανεξαρτησία και στην αυτοτέλεια του Ταμείου μας. Και να πούμε ότι παίρνοντας τα αποθεματικά του Ταμείου ότι θα σώζατε το ασφαλιστικό σύστημα, θα ήταν μια βάση συζήτησης αλλά και αυτό δεν ισχύει. Οι εισφορές ου καθιερώνεται για τους ασφαλισμένους μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες. Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις εγγυητικές που πρέπει να καταθέτουν; Για να έχει μια δυνατότητα να επιζήσει ένας μηχανικός θα πρέπει να βγάζει πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως. Σε ποια χώρα, σε αυτή που η οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει; Είναι ένα νομοσχέδιο, είπε, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου, ενός ήδη διαλυμένου κλάδου. Εμείς θέλουμε να μας αφήσετε μόνους μας ως Ταμείο και την απόδειξη ότι μπορούμε σας την καταθέτουμε τώρα και είναι η αναλογιστική μας μελέτη που δείχνει την βιωσιμότητά μας.

 

Οι δημοσιογράφοι
 

Ο Δημήτρης Κουμπιάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ανέφερε πως σήμερα κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο για το οποίο απεργούμε για 6η ημέρα. Εμείς, ζητάμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, είπε, σε ένα ελλειμματικό εν τη γεννέσει του Ταμείο θα εξανεμίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και της περιουσίας τους που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων.

Ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εγώ θα σας πως ότι η κατάργηση του αγγελιοσήμου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά, καταργεί την αυτονομία των Ταμείων άρα και την αυτονομία των Δημοσιογράφων. Είναι ένα σημείο που έχει να κάνει με την ελευθεροτυπία καθώς οδηγεί τις μικρές εφημερίδες. Ένας τρίτος κίνδυνος , είναι ότι οι δημοσιογράφοι χωρίς την αυτοτέλεια ασφάλισης , στο τέλος θα πλαισιώνουμε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις και θα έχουν προγράμματα. Και οι δημοσιογράφοι θα μετατραπούν σε ένα άλλοθί τους για να λέγονται αυτές οι επιχειρήσεις ΜΜΕ Εμείς λέμε να μείνει το αγγελιόσημο και να επεκταθεί στο διαδίκτυο για να κατοχυρωθεί και εκεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Να σταματήσει η αυθαιρεσία και η ζούγκλα που υπάρχει στο διαδίκτυο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ. Η ανεξαρτησία του Δημοσιογράφου κατοχυρώνεται από την ανεξαρτησία των Ταμείων του. Και γι αυτό σας ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη.

 

Οι αγρότες
 

Ο Ευάγγελος Μπούτας, πρόεδρος της Πανελληνίας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών είπε πως «τώρα συνειδητοποίησα γιατί όλη η κοινωνία ήταν μαζί μας στα αγροτικά μπλόκα. Εμείς δεν πήγαμε συντεχνιακά. Εάν όλοι είχαμε την ίδια γραμμή θα είχαμε στριμώξει την κυβέρνηση και ίσως την τρόικα» Αυτό το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτίωση, θα γλιτώσεις από τον “λύκο και θα σε φάει η αρκούδα”, Πρέπει να αποσυρθεί… δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, κανείς δεν θα δουλεύει για να πληρώνει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Από πού θα φάμε εάν το ψηφίσετε… Το 50% των αγροτών σήμερα είναι απλήρωτοι, από πού θ πάρετε εισφορές από το μή έχοντα. Τί θα προτιμήσω να μην έχει το παιδί μου να φάει και η οικογένειά μου για να πληρώσω την ασφάλιση. Βρήκατε, όμως, και το «κόλπο» θα τα πάρετε από τις ενισχύσεις και τα δικαιώματα αλλά εάν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα πως θα καλλιεργήσουμε; Και εάν δεν καλλιεργήσουμε εμείς εσείς τι θα φάτε… ντουβάρια; Εμείς θα φάμε και κανένα κοτόπουλο και καμία ντομάτα… Εσείς τι θα φάτε; Εμείς και τα 68 μπλόκα ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις. Αποσύρετέ για να μπορεί και κανείς βουλευτής σας να βγειι στα χωριά…
 

Οι ένστολοι

 

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ, αναρωτήθηκε «γιατί μας καλέσατε σήμερα εδώ για να λάβετε την έγκρισή μας για φτωχοποίηση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας; Να καλύψετε την αντισυνταγματικότητα που επεσήμανε το ΕΛΓ με την απουσία των αναλογιστικών μελετών; Μας λέτε, ότι το νομοσχέδιο δεν μας επηρεάσει αλλά δεν είναι αληθές καθώς αλλάζουν οι διατάξεις για την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας Αναρωτηθήκατε, είπε, τι σημαίνει για έναν ένστολο, να πρέπει να υπηρετήσει 20 χρόνια ώστε να ξεπεράσει την μονάδα ! στον υπολογισμό της αναπλήρωσης; Συντάξεις αναπηρίας και απώλειας ζωής εν ώρα υπηρεσίας, έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών και αναοπηρίας, τι θα γίνουν οι οικογένειές μας. Με τιο νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείτε τα 11 ΛΑΦΚΑ. Θα υποστούμε και νέες περικοπές. Καταργείτε τις διατάξεις όπου εσείς πρόσφατα νομοθετήσατε αλλά δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Μας θέλετε, τόνισε, «για άλλοθι, αλλά σε άλλοθι εμείς δεν μπαίνουμε ποτέ. Ούτε αντοχή ούτε ανοχή υπάρχει περαιτέρω… Αυτό δεν θα περάσει γιατί ακόμα υπάρχουμε…».
Ο Γιώργος Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ανέφερε πως με «το νομοσχέδιο αυτό μας ρίχνει στην μηχανή του κιμά» και ρώτησε ευθέως τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλο «αυτά μας λέγατε ως συνταγματολόγος όταν μας καλούσατε στα συνέδρια;» εμείς με την δημοσίευση του νομοσχεδίου θα προσφύγουμε στο ΣτΕ ενώ θύμισε τα όσα έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με τις περικοπές στους ενστόλους. Ο Βασίλης Νικολόπουλος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, από την πλευρά του τόνισε πως πλήττει αυτό το ασφαλιστικό πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των ΕΔ και Σ.Α.

Η ένταξη στον ΕΦΚΑ, έχει εκπλήξει ακόμα και τους Θεσμούς! Στο τρίτο μνημόνιο δεν αναφέρεται ενοποίηση των Ταμείων σε ενιαίο φορέα. Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, το ωράριο, οι υποχρεώσεις δεν συνάδουν με καμία άλλη επαγγελματική ομάδα. Για την ανταποδοτική σύνταξη, σημείωσε, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων και των πιλότων και επεσήμανε ειδικά για τις προβλέψεις στο θέμα χηρείας ότι είναι ανάλγητες, καθώς η πλειοψηφία των στρατιωτικών, οι σύζυγοί τους λόγω μετακινήσεων δεν εργάζονται Τι θα γίνει με αυτές τις οικογένειες που μένουν ορφανές και η σύζυγος είναι κάτω των 50 χρόνων. Δεν θα λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ! Βασικός πυλώνα ασφάλειας είναι οι ΕΔ τις βλέπετε τις ακούτε, πως εργάζονται, έφεραν πέρα της αποστολής τους και έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους παράλληλα και στο προσφυγικό, δείξτε τώρα εσείς έμπρακτα την αγάπη σας για να συνεχίζουν την προσφορά τους. Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να μην εφαρμόζουν μια κατ’ επιταγή πολιτική. Βάλτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο…
 

Τάσος Γιαννίτσης: Οι 5 αρχές του ασφαλιστικού συστήματος
 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, που κλήθηκε στην Επιτροπή με πρόταση του Ποταμιού, για να μεταφέρει την δική του τεχνογνωσία από την μεταρρύθμιση που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και δεν πέρασε, ανέφερε πως «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν όλοι». Ανέφερε πως θεμέλιο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν αρκεί μόνο να τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές».

Έθεσε πέντε αρχές που πιστεύει ότι πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα που είναι η αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων. Της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και υφιστάμενων συνταξιούχων. Της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη. Της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και τέλος της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής, που όπως είπε ότι « φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».

Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε πω το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009 καθώς πάνω «από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος». Κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης επεσήμανε πως το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε