Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα σήμερα ή αύριο, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ. ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί: “Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα. Για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους”.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα προαναγέλλονται “δύσκολες” και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια “συγκεκριμένη” δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
“Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα “θα εξαρτηθεί” από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Από αύριο θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης.
Με μοναδικό σταθερό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τους ενδιάμεσους στόχους για 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2017 να ακυρώνονται σε συμφωνία με τους θεσμούς λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, ξεκινούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο τόπος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, σαφές είναι όμως το χρονοδιάγραμμα το οποίο και οι δύο πλευρές φαίνεται να υποστηρίζουν ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν τελειώσει το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 18-19 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες από τα κοινοβούλια και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων στις 20 Αυγούστου οπότε και λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ.
Παρότι ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη και ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα εάν ο χρόνος δεν επαρκέσει, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πλήρως στο αυστηρό αρχικό χρονοδιάγραμμα ώστε να λήξει η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σταθεροποίησή της.
Η διαπραγμάτευση η οποία ξεκινά, θα γίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη του Memorandum of Understanding, του νέου μνημονίου δηλαδή, όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 με λεπτομέρειες, σαφή χρονοδιαγράμματα και τα prior actions για τις επόμενες εκταμιεύσεις.
Παράλληλα, θα τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, σημαντικό σκέλος της οποίας αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τις ελληνικές τράπεζες και αν τελικά το δάνειο θα χρεωθούν οι τράπεζες ή το Δημόσιο.
Στο θέμα των προαπαιτούμενων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως άλλο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά ορισμένων κέντρων των πιστωτών προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Με πληροφορίες από Euro2day