Πολιτική

Μέτρα ΔΝΤ ή νέο μνημόνιο με σφραγίδα Σόιμπλε

- Ωμός διπλός εκβιασμός από ΔΝΤ και Σόιμπλε γστη διαπραγμάτευση
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με νέα μέτρα
- Χωρίς ΔΝΤ θα χρειαστεί νέο μνημόνιο λέει ο Σόιμπλε
- Θολό το τοπίο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
- Απειλούν και πάλι την Ελλάδα με “ασφυξία”

Ξανά σε διαπραγματευτικές συμπληγάδες έχει εισέλθει η Ελλάδα. Ουσιαστικά το τοποίο που διαμορφώνεται οδηγεί σε νέο πακέτο σκληρών μέτρων τα οποία είτε θα έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ, που είναι γνωστό πλέον τι απαιτεί, είτε την προσωπική σφραγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλερ ο οποίος μίλησε ανοιχτά για νέο μνημόνιο με Ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Βέβαια είναι γνωστό τι εννοεί κανείς ευρωπαϊκό μνημόνιο την ώρα που μία είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη και είναι εκείνη που επιβάλει και τους κανόνες της. Με λίγα λόγια η χώρα στην περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ θα πρέπει για να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση να μπει σε νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκους θεσμούς όπου επικρατεί η γερμανική λογική της λιτότητας στο μοντέλο που εδώ και χρόνια “χτίζει” ο Β. Σόμπλε.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά.
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Σόιμπλε.
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Αυτή είναι η μια επιλογή, μια σκληρή λύση με νέο σκληρό μνημόνιο. Η άλλη είναι το ΔΝΤ. Και το ΔΝΤ για να συμμετάσχει όμως απαιτεί νέα μέτρα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά από τις έως τώρα αξιώσεις του ΔΝΤ και έχουν να κάνουν με περικοπές στις συντάξεις και ειδικότερα στην προσωπική διαφορά, μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ αλλά και γενναίες περικοπές δαπανών που θα πλήξουν κυρίως τους μισθούς στο Δημόσιο.
Κάπως έτσι και παρά τα μηνύματα της Αθήνας πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε νέα μέτρα λιτότητας όλα δείχνουν ότι οι θεσμοί στην αναζήτηση λύσης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δείχνουν προς έναν και μόνο δρόμο, αυτόν των σκληρών μέτρων και η μόνη επιλογή είναι η… σφραγίδα. Εάν τα μέτρα αυτά θα είναι ευρωπαϊκά και με σφραγίδα Σόιμπλε ή θα έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ.

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα