Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Οι 15 τροπολογίες που έκανε δεκτές ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

Οι 15 τροπολογίες που έκανε δεκτές ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

Οι15 βουλευτικές τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές στο νομοσχέδιο για την Έρευνα και τις έκανε αποδεκτές ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι αναπληρωτές υπουργοί Κώστας Φωτάκης και Σία Αναγνωστοπούλου και ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι:

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (αρχικά ήταν άρθρο του νομοσχεδίου που μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε αποσύρθηκε) με την οποία απαλλάσσει οριστικά τον εμπλεκόμενο μεταξύ άλλων και πρωτοκλασάτο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο όνομα όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκειμένου να μην αναγκαστούν τα εν λόγω ελεγχόμενα άτομα να καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία τα εν λόγω ποσά (με κίνδυνο κατασχέσεων, κλπ.), είναι αναγκαία η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι οι επίμαχοι καταλογισμοί δεν εκτελούνται».

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αποδεχόμενος την βουλευτική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι μία διάταξη που αποκαθιστά τη νομική τάξη, τη Δημοκρατία και τη δυνατότητα να λειτουργούν τα πανεπιστήμια χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις και προβλήματα»!

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επίσης έκανε αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες:

– με την οποία δεν αποτελεί κώλυμα η μη ολοκλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά την ημερομηνία διορισμού, σε πίνακες του ΑΣΕΠ, αρκεί να μην συντρέχει το κώλυμα αυτό μέχρι το χρόνο της ορκωμοσίας του υπαλλήλου και ανάληψης υπηρεσίας.

– για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

– ρύθμιση για τον χρόνο παραίτησης των εκπαιδευτικών από την υπηρεσία, με την οποία αν παραιτηθεί κάποιος εκπαιδευτικός στη μέση της χρονιάς άσχετα με το εάν τελικά φεύγει στο τέλος της σχολικής περιόδου για λειτουργικούς λόγους θεωρείτε ότι η συνταξιοδότηση συμβαίνει αφ’ ης υποβληθεί αίτηση παραίτησης

– για τη συνέχιση της λειτουργίας Γραφείου Δικτύωσης και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

– για τη διασφάλιση καταβολής των αμοιβών του προσωπικού που απασχολείται στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

– για την παραχώρηση χρήσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ακινήτων που ανήκουν στον χώρο των Ολυμπιακών ακινήτων στο Φάληρο.

– για να συνεχιστεί η ανέγερση του σχολείου στο Μόναχο.

– και για την ρύθμιση της μηνιαίας αποζημίωσης των υπαλλήλων εξεταστών υποψηφίων οδηγών.

Η αναπληρωτής υπουργός Παδείας Σία Αναγνωστοπούλου έκανε δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες:

– για τα δικαιώματα αποχωρούντων μελών ΕΕΠ ομοτίμων καθηγητών ΑΕΙ.

– για τη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης καθηγητών όλων των βαθμίδων στα ΑΕΙ.

– για τη ρύθμιση θεμάτων επιστημονικού, διδακτικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού ειδικών κατηγοριών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

– για τη μεταβίβαση κτηριακού συγκροτήματος και οικοπέδου του Αλεξανδρείου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

– για τη συντόμευση του χρόνου αναμονής και το δικαίωμα αίτησης επαναπροκήρυξης μελών ΔΕΠ που κρίθηκαν και δεν εξελίχθηκαν τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο.

– για τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών με αποδεδειγμένη αναπηρία τουλάχιστον 67% μεταξύ τμημάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Αντιθέτως, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μεταξύ άλλων βουλευτικών τροπολογιών που απέρριψε ήταν και αυτή που αφορά τον ΔΟΑΤΑΠ και την αναγνώριση ουσιαστικά των πτυχίων της Νομικής στην Κύπρο, εξηγώντας πως «δεν την κάνουμε αποδεκτή. Καθώς γνωρίζετε ότι έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη επιστημονική και επαγγελματική αντίθεση για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και τη νομική τάξη. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να αναγνωρίζουμε πτυχία που αφορούν το ελληνικό δίκαιο, μία κατ’ εξοχήν εθνική επιστήμη, από ξένα πανεπιστήμια. Είναι μία ρύθμιση παράκαμψης των ελληνικών πανεπιστημίων και ορθώς αντιδρά και ο Δικηγορικός Σύλλογος, αλλά και άλλοι φορείς στη χώρα μας. Εάν επιμένουν οι ενδιαφερόμενοι, υπάρχει η δικαστική οδός».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε