Πολιτική

Ορκιστείτε παρακαλώ! Το “βαρύ” πρόγραμμα μετά την ορκωμοσία

- Όλα όσα θα γίνουν τις επόμενες πέντε μέρες στη νέα Βουλή
- Στις 11:00 η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου
- Ποια είναι τα «πρωτάκια», αυτοί που επανακάμπτουν και ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» των 300
- Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής, οι επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η παράδοση του αξιώματος από την Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις και αναμένεται... μάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Με αγιασμό και «τρείς» όρκους, η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου σε λίγες ώρες, με τα «πρωτάκια», τα παραπολιτικά, τα φωτογραφικά ενσταντανέ και το dress code να κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τα κόκκινα χαλιά στους διαδρόμους και τα κατάμεστα θεωρεία από συγγενείς και φίλους των νέων βουλευτών, προσδίδουν τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Α’ Συνόδου της ΙΖ΄ Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής και επανεκλεγέντα βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη να αναβαίνει στην έδρα και ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής. Καθώς οι τρείς άλλοι πρώην πρώτοι Αντιπρόεδροι της προηγούμενης Βουλής, οι οποίοι και θα είχαν το πρόταγμα, οι δύο δεν επανεκλέχθηκαν (Αλέξης Μητρόπουλος και Δέσποινα Χαραλαμπίδου) ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας, μετέχει πλέον ως υφυπουργός Εσωτερικών και στην εκτελεστική εξουσία.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης, θα «αναγνώσει» (για συντομία θα καταθέσει για να καταχωριστούν στα Πρακτικά τον κατάλογο με τα ονόματα των νέων βουλευτών που ανακηρύχτηκαν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου). Στη συνέχεια θα καλέσει τους τέσσερις νεότερους σε ηλικία βουλευτές, ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των ΚΟ, προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα των Γραμματέων και να συνδράμουν τις ανάγκες των ειδικών εργασιών της συνεδρίασης.

Αμέσως μετά, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, θα ζητήσει από τον πρώτο Γραμματέα, από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει από την Ολομέλεια προκειμένου να συνοδεύσει τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χοροστατούντως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, που θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό. Αμέσως μετά θα δοθεί ο θρησκευτικός όρκος, για όσους βουλευτές θέλουν να ορκιστούν με αυτό τον τρόπο να υψώνουν το δεξί τους χέρι.

Μετά, ο Αρχιεπίσκοπος θα αγιάσει τους βουλευτές και θα περιφέρει τον Σταυρό για όσους από τα πρώτα έδρανα θελήσουν να προσκυνήσουν, προκαλώντας βέβαια και την σχετική πολιτική συζήτηση που ειδικά αυτή την περίοδο που οι σχέσεις Εκκλησίας- Κυβέρνησης «τρίζουν», αναμφίβολα θα δώσει τροφή σε σχόλια και αναλύσεις προθέσεων…Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς, συνοδευόμενοι από τον Γραμματέα και πάλι θα αποχωρήσουν από την Ολομέλεια μετά και την υπογραφή των σχετικών περγαμηνών της ορκωμοσίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο πολιτικός όρκος, που θα αναγνώσει ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης για όλους εκείνους που θα επιλέξουν να ορκιστούν στην τιμή τους, ενώ στην συνέχεια θα γίνει και η ορκωμοσία στο Ιερό Κοράνι των τεσσάρων μουσουλμάνων στο θρήσκευμα βουλευτών κ.κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχαν, (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχαν (Ποτάμι).

Η συνεδρίαση της Ορκωμοσίας θα «κλείσει» με τις σχετικές ευχές, τον προσωρινό Πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη να ανακοινώνει από έδρας ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 11 το πρωί της επομένης ημέρας (Κυριακή 04.10.2015) με μόνο θέμα την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Οι βουλευτές πριν ενωθούν με τις οικογένειές τους και τους στενούς συνεργάτες τους για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, πρώτα θα περάσουν από το γραφείο του μητρώου της Βουλής προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά απογραφικά τους έγγραφα και δελτία.

Στα «πολιτικά» ενδιαφέροντα της ορκωμοσίας, εξαιτίας και της εσωκομματικής εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ, αναμφίβολα θα είναι τα όσα σημειωθούν και καταγραφούν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι χειραψίες του Κώστα Καραμανλή και οι «επισκέψεις» που θα δεχθεί στο έδρανό του από άλλους γαλάζιους βουλευτές δεν θα είναι οι μόνες που θα απασχολήσουν, αλλά το δικό τους ειδικό βάρος αυτή την φορά θα έχουν εν γένει οι χειραψίες, τα νεύματα, οι θέσεις δίπλα σε υποψηφίους και σε ομαδάρχες της Νδ που άλλοτε θα περνούσαν απαρατήρητες και ασχολίαστες…

Φωτογραφία Eurokinissi

Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής

Στις 11 το πρωί της Κυριακής, ο προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα «χτυπήσει» το κουδούνι της Ολομέλειας για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, προκειμένου να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Στο μέσο του κεντρικού διαδρόμου θα είναι τοποθετημένη η διάφανη κάλπη, ενώ στα έδρανα των βουλευτών θα έχουν τοποθετηθεί δύο ψηφοδέλτια. Ένα λευκό και ένα που θα φέρει το όνομα Νικόλαος Βούτσης, που είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρόταση υποψηφίου από άλλα κόμματα, μπορεί με την στενή έννοια του γράμματος του ΚτΒ να μην αποκλείεται αλλά δεν είθισται καθώς θα ήταν καταδικασμένη αφού οι έχοντες της δεδηλωμένη των 151 ψήφων θα εκλέξουν εκείνον που επιθυμούν. Αντίθετα ο ΚτΒ «κόβει» την φόρα, δια απαγορεύσεως, σε όσους αυτοβούλως θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το τρίτο στην τάξη θεσμικό αξίωμα καθώς στο άρθρο 7 παρ.2 αναφέρεται ρητώς ότι «υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή» ενώ και «συζήτηση προ της εκλογή του Προέδρου δεν προηγείται».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας δύο βουλευτές, έναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τη ΝΔ για την εκφώνηση του καταλόγου των βουλευτών, ενώ τρεις άλλοι βουλευτές, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τη ΝΔ θα ασκήσουν το έργο του ψηφολέκτη επί της κάλπης αλλά και θα καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια. Μετά το τέλος της καταμέτρησης ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα και θα καλέσει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει την έδρα και να εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο για την θεσμική του αυτή αποστολή. Μετά την υπογραφή των σχετικών περγαμηνών της ανάδειξής του, η συνεδρίαση θα κλείσει και θα δοθεί το νέο «ραντεβού» για το απόγευμα της Κυριακής όπου θα γίνει η εκλογή των επτά Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και των Κοσμητόρων που συνθέτουν το προεδρείο της νέας Βουλής.

Χωρίς «ρεκόρ» αλλά με αισιοδοξία

Η εκλογή του Νίκου Βούτση σε Πρόεδρο της Βουλής, μπορεί να μην «φιλοδοξεί» να σπάσει το αποτέλεσμα «ρεκόρ» των 235 ψήφων σε σύνολο 298 παρόντων που είχε λάβει τον περασμένο Φεβρουάριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι όμως ευελπιστούν και προδικάζουν, ασχέτως εάν δεν τον ψηφίζουν, ότι θα είναι ένας πολύ καλύτερος Πρόεδρος της Βουλής από την προκάτοχό του. Μια αιτία που αναμένεται να διευρύνει τις «απώλειες» του Νίκου Βούτση καθώς εκτός από το ΚΚΕ που παραδοσιακά δεν ψηφίζει τον υποδεικνυόμενο Πρόεδρο και την Χρυσή Αυγή, ήδη υπάρχουν οι « πολιτικοί» όροι που έθεσε το Ποτάμι δια στόματος Σταύρου Θεοδωράκη, όπως και μετά τον «τυφώνα Ζωή» προσεκτικοί δηλώνουν σε «επιδείξεις» πολιτικού πολιτισμού και πολλοί βουλευτές από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως που όπως χαρακτηριστικά λένε μεταξύ τους «άμα έχεις καείς, μετά φυσάς και το γιαούρτι…».

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ζωή και Νίκος: Η τελετή παράδοσης και παραλαβής

Το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, μετά την ανάδειξη του Νίκου Βούτση αναμφίβολα, θα έχει και η καθιερωμένη παράδοση παραλαβή από την απερχόμενη Ζωή Κωνσταντοπούλου του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής. Μια τελετή, με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους παρόντες, που θα γίνει στο σαλόνι του γραφείου του Προέδρου της Βουλής. Μια υποδοχή, στην οποία η απερχόμενη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να «καλωσορίσει» και «ευχηθεί» σε έναν «σκληρό» της αντίπαλο, ο οποίος δεν δίστασε πάνω από τέσσερις φορές στην Ολομέλεια ως υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης να της «τραβήξει το χαλί» για τα κοινοβουλευτικά της ολισθήματα και τα τερτίπια εντυπωσιασμού που προκαλούσε και επέβαλλε στο Σώμα. Συνεπώς, η προσφώνηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και η αντιφώνηση του Νίκου Βούτση θα έχουν το δικό τους πολιτικό ενδιαφέρον.

Στα «στανταράκια», πάντως, είναι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε αυτά που θα θελήσει να αναφέρει και να «δεσμεύσει» τον διάδοχό της θα είναι και η συνέχιση του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Και εδώ το «στίγμα» προθέσεων του νέου Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αναμένεται από όλα τα κόμματα της Βουλής προσλαμβάνοντας «θέση» ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα θελήσει να κάνει κανένα σχόλιο…

Εκλογή Αντιπροέδρων

Ένα έργο από τα «παλαιά», κοπής 2012 και μετά…, αναμένεται να δούμε την Κυριακή το απόγευμα σε σχέση με την εκλογή των επτά Αντιπροέδρων, Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής. Στο αναλογικό Προεδρείο της Βουλής, οι επτά Αντιπρόεδροι της Βουλής και πάλι θα είναι έξι καθώς η θέση του Ε’ Αντιπροέδρου που εκλέγεται από το τρίτο σε κοινοβουλευτικά δύναμη κόμμα, δηλαδή την Χρυσή Αυγή, θα μείνει κενή καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τους 75 ελάχιστους θετικούς ψήφους που προβλέπονται από το άρθρο 67 του Συντάγματος για την εκλογή του.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον Α’ , τον Β’ και τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, η ΝΔ τον Δ’ Αντιπρόεδρο, η θέση του Ε’ Αντιπροέδρου θα παραμείνει κενή, από το ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος και Ζ’ Αντιπρόεδρος από το ΚΚΕ. Οι «εκλεκτοί» για αυτά τα ονόματα προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστοί καθώς τα ονόματά τους σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις… αποσκευές που έφερε από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να τις ανακοινώσει το Σάββατο στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο Αντιπρόεδρος από τη ΝΔ προς το παρόν έχει χαθεί μέσα στις εσωκομματικές εκλογικές συμπληγάδες της παράταξης, ενώ σιωπή ιχθύος επικρατεί και από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 11,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δεκακομματική βουλή
Τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση, στο 7,1% η Λατινοπούλου - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis - Αρνητική αξιολόγηση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 11,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δεκακομματική βουλή
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη