Πολιτική

Παίρνει πίσω το Μαξίμου τα σκληρά μέτρα που ήταν να ψηφιστούν την Τετάρτη – Οι αιχμές Λαφαζάνη, Στρατούλη και Βαλαβάνη έδειξαν τον δρόμο για εκλογές!

- Με... σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ θα ψηφιστούν φορολογικά και συνταξιοδοτικό την Τετάρτη!
- Ειδικά το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ήταν ένα από τα θέματα στα οποία είχαν επιμείνει οι δανειστές
- Τα δόντια τους στον Αλέξη Τσίπρα έδειξαν σήμερα παραδίδοντας τα υπουργεία τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας
- Λαφαζάνης: «Θα αγωνισθώ ώστε το νέο Μνημόνιο να γίνει παρένθεση»
- Στρατούλης: «Ως βουλευτής θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή»

Η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από τις τελετές παράδοσης παραλαβής σε υπουργεία που κυριαρχούσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ η διευκρίνηση του Μεγάρου Μαξίμου με Σημείωμα όπως μετονομάστηκε το non paper διευκρινίζει τι θα συζητηθεί και τι θα ψηφισθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Αυτό εκλαμβάνεται ως μέγιστη κίνηση υποχώρησης από την κυβέρνηση μπροστά στην καταψήφισή των μέτρων από περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πότε θα έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα αυτά αφού θεωρούνται προαπαιτούμενα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές!

Όπως τονίζεται:

Την Τετάρτη, 22.07.2015, η συζήτηση – ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

– Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Αυτό όλο έγινε γιατί η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης είναι ακόμη πιο κρίσιμη αφού θα κρίνει και τυπικά την ίδια την βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να διατηρήσει κοινοβουλευτική δύναμη πάνω από 120 βουλευτές που είναι το ελάχιστο πολιτικό όριο έχει καλώς, διαφορετικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τέλος Αυγούστου περίπου θα πρέπει να οδηγηθεί στην παραίτηση ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον ίδιο ή άλλον πρωθυπουργό προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Και αυτό γιατί εκλογές μέσα στον Αύγουστο και χωρίς ολοκλήρωση της συμφωνίας όπως λένε από τη κυβέρνηση αποκλείεται δείχνοντας και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην ρισκάρει πλέον τη πορεία της χώρας.

“Η μόνιμη καταψήφιση δεν είναι συμβατή με την κοινή πορεία” διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μέσω της “Εφημερίδας των Συντακτών”, γεγονός που σηματοδοτεί επίσης την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να “ξεκαθαρίσει” την κατάσταση στο κόμμα με πρώτο πεδίο αναμέτρησης με την “αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι στην δεύτερη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των διαφωνούντων “φωτογραφίζοντας” όσους βουλευτές ψήφισαν “παρόν”, ωστόσο αυτή την φορά ανησυχούν και για τις διαρροές που μπορεί να υπάρξουν από τους ΑΝΕΛ, αλλά και στη ΝΔ λόγω των ρυθμίσεων για την φορολογία των αγροτών, των πλειστηριασμών και της δημιουργίας ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Η πρώτη εβδομάδα της αναδομημένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του 3ου μνημονίου ξεκινάει λοιπόν έχοντας μεγάλες προκλήσεις μπροστά της αλλά και ευρύτερα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως

– την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων σε πρώτη φάση της τρόικας στην Αθήνα για ελέγχους στα υπουργεία
– να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει τη στήριξη των 120 βουλευτών του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ
– το κατά πόσο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσουν, βλέποντας το “αντάρτικο” στον ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση Τσίπρα

Λαφαζάνης: «Θα αγωνιστώ ώστε το νεο μνημόνιο να γίνει παρένθεση»

«Φεύγω από το υπουργείο με τις καλύτερες αναμνήσεις, φεύγω αλλά συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζω πλήρως την ενότητά του μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Φεύγω διαφωνώντας βεβαίως με μία πολιτική συμφωνία που αποφάσισε η κυβέρνηση με τους λεγόμενους θεσμούς. Δεν απογοητεύομαι όμως, θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», προειδοποίησε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αντίθετη άποψη λέγοντας σε όσους αποκάλεσαν την συμφωνία με τους δανειστές «νεα Βάρκιζα» ότι δεν είναι κάτι τέτοιο γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα.

Ωστόσο, η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δεν απάντησε για την ταμπακιέρα των 200.000 ευρώ που έκανε ανάληψη η μητέρα της λίγες ημερες πριν τα capital control, είπε ότι δεν ζηλεύει τον διάδοχό της λέγοντας ότι δεν θα μπορεί και να κανει πολλά αφού επιστρέφει η τρόικα.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, θιασώτης κι εκείνος της Αριστερής Πλατφόρμας, είπε παραδίδοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, ότι ως βουλευτής θα προσπαθήσει να στηρίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. «Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην αναλάβει δεσμεύσεις που θα ακυρώσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις», είπε.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τραμπ: Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας
«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τραμπ: Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Σακελλαροπούλου: «Ήσασταν η πρώτη γυναίκα ΠτΔ και δώσατε τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για μία 6ετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ευχαριστώ εσάς και τη Βουλή για την τιμή και την εμπιστοσύνη» είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δώσατε στον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά