Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος είχε σήμερα, στις 18.30, με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Χάιντς Φίσερ.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού και εξέφρασε τις επ’ αυτού Ελληνικές θέσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, τόνισε ότι η Αυστρία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ν’ αποφύγει την αλλαγή του καθεστώτος εισόδου προσφύγων στην εδαφική της επικράτεια, ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυστριακός πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ ήταν ένας από τους πολιτικούς που ήταν κάθετα αντίθετος στη Διάσκεψη της Βιέννης με τις βαλκανικές χώρες και κατηγόρησε τους πατριώτες του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον Τζιάνι Πιτέλα, «ποιές είναι οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, “αν και δεν το επιθυμεί”» είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων η οποία έχει κανόνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Κάποιοι, πέρσι τον Ιούλιο, μας έλεγαν ‘βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς πρέπει να σεβαστείτε τους κοινούς κανόνες’ και τώρα θα τους το πούμε κι εμείς αυτό και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε η θέση που έχουμε και θα έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής, πιστεύω ότι δεν θα είναι θέση (μόνο) της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας “το ελπίζω, διότι είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε αδιέξοδο”.
Ερωτηθείς ο κ. Πιτέλα για “κυρώσεις σε χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες”, παρέπεμψε καταρχήν στις δηλώσεις του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η απόφαση της Αυστρίας εναντιώνεται στους ευρωπαϊκούς νόμους, ενώ και ο ίδιος την θεωρεί λανθασμένη, ενώ θεωρεί “ακόμα πιο λανθασμένη την στάση των χωρών της ‘Ομάδας Βίσεγκραντ’ που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι και η μοναδική που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου”.
Ο κ. Πιτέλα έθεσε “ερωτηματικό” στο αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και τιμωρία, προσθέτοντας ότι “εγώ σε αυτήν την φάση προτιμώ να απευθύνουμε μια έκκληση και να πούμε ‘ας δούμε τα πράγματα λογικά'”.
Προέταξε την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος έναντι της επικράτησης του εγωϊσμού, τονίζοντας πως η ένταξη σε μια κοινότητα σημαίνει ότι “μοιραζόμαστε και τις χαρές και τις λύπες, δεν μπορεί κανείς να παίρνει μόνο από τα διαρθρωτικά ταμεία και όταν τίθεται το θέμα του να κάνει κάτι προς όφελος όλης της οικογένειας να σταματά”.