Πολιτική

Πολυνομοσχέδιο: “Τραυματίας” βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία – Πέρασε με 154 ΝΑΙ και κάποια… αλλά του Νικολόπουλου

- Μείον ένας στα "κουκιά" της συγκυβέρνησης, αφού ο Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε 6 άρθρα του πολυνομοσχεδίου
- Χαμός για ακόμη μία φορά στην Ολομέλεια
-Στο επίκεντρο το ζήτημα με τα πόθεν έσχες των υπουργών με τον Αλέξη Τσίπρα να "βάζει πλάτη" και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απαντά πως ο πρωθυπουργός είναι πλέον και... δικαστής
- Πανικός και από την δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου από την Χρυσή Αυγή για την ονομασία των Σκοπίων!
- Δείτε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν σε μία ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση στην Βουλή

“Adblock” με μια μικρή αμυχή…. ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόσο επί της αρχής, όσο και τα οκτώ άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση. Η μόνη, περιορισμένης όμως εκτοπίσματος διαρροή, αφού εκδηλώθηκε όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά σε έξι από τα οκτώ άρθρα ήταν η καταψήφιση του βουλευτή με τους ΑΝΕΛ και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.

Η “γρατζουνιά” του Νικολόπουλου

Ο Νίκος Νικολόπουλος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές που στηρίζουν την συγκυβέρνηση ψήφισε ΝΑΙ επί της αρχής, ενώ επί των άρθρων είπε ΟΧΙ στα άρθρα 1,2,5,10,13 και 21και υπερψήφισε μόνο τα 14 και 17, δηλαδή «σύμπλευσε με τον τρόπο που ψήφισαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ονομαστική ψηφοφορία, συνολικά ήταν τα εξής: το 1 που αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το 2 που εμπεριέχει φορολογικά θέματα, το 5 που αφορά τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων , το 10 για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, το 13 για τις αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, το 14 που αφορά τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, το 17 για τα ζητήματα των σιδηροδρομικών σταθμών και την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ και το 21 για την ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και πλέον δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων εκτός από το 14 που υπερψήφισαν. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 14 και του 17 που ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 10 το οποίο υπερψήφισαν. Αντιθέτως, «ΟΧΙ» επί της αρχής και όλων των άρθρων ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Απόντες

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές: Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου, από τη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ‘Αννα Καραμανλή, από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης και από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου. Όλοι όμως, πλην της Κατερίνας Μάρκου είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, που δεν μπορούσε όμως να λάβει θέση επιστολικής ψήφους σύμφωνα με τον ΚτΒ, και με τις οποίες γνωστοποίησαν ότι εάν μπορούσαν να παραβρεθούν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζαν ότι και η κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Αποτέλεσμα επί της αρχής

Το Πολυνομοσχέδιο, επί 294 παρόντες βουλευτές από τους 300σίους, επί της αρχής, ψηφίσθηκε από 154 βουλευτές έναντι 140 που το καταψήφισαν.

Συγκρούσεις και άγριες κόντρες

Το ζήτημα των ημερών ήταν αναμφισβήτητα το πόθεν έσχες των υπουργών, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τα αδήλωτα εισοδήματα, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να παίρνει σαφή θέση. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πλήρως τους υπουργούς του, λέγοντας αφενός πως δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να αποτελεί απόδειξη για οποιαδήποτε παράνομη πράξη και αφετέρου να ξεκαθαρίζει πως αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αν φυσικά προκύψουν αποδείξεις.

Η απάντηση του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν αιχμηρή. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, λέγοντας συγκεκριμένα πως πλέον έγινε και… δικαστής. “Είδε, έκρινε, αποφάσισε”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα της Μακεδονίας, ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να αφήσει τα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική.

Αφορμή για την επίθεση αυτή ήταν το δεύτερο “φλέγον” θέμα της βραδιάς. Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή δημοσιοποίησε απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά από τα κόμματα να κάνουν προτάσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση αυτή “απίθανη, αφελή και επικίνδυνη“, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το έγγραφο είναι “αδιαβάθμιστο” και δεν αναφέρεται πουθενά ότι είναι απόρρητο!

Η σφοδρή αυτή αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, να αποκλείσει την ΧΑ από κάθε συζήτηση μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου!

Συγκεκριμένα τόνισε: “Η Χρυσή Αυγή, ακριβώς γιατί παραβίασε το απόρρητο των εγγράφων και της αλληλογραφίας του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν πρόκειται να την ξανακαλέσω σε καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα την αποβάλλω”. Η ΧΑ από την πλευρά της, μέσω του Ηλία Κασιδιάρη απάντησε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αποκλείσει από πουθενά, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως η υπόθεση αυτή θα έχει ακόμη… πολλά επεισόδια, μετά και την αποψινή “περιφορά” απόρρητων εγγράφων στο ελληνικό Κοινοβούλιο…

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα