Πολιτική

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση από τις τοποθετήσεις Τσακαλώτου – Διαψεύδει ότι υπονόησε Grexit – “Οι Θεσμοί ήταν μπετόν και μας απείλησαν”

- Ο κ. Τσακαλώτος με ανακοίνωσή του διέψευσε πως υπονόησε ένα Grexit
- Δηλώνει δεν προβληματίστηκε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη
- Παραδέχθηκε πως η Αριστερά δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία δεξαμενή στελεχών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
- Προβληματισμός για την αναφορά του Τσακαλώτου για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από το κράτος
 

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις αποψινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος στη Βουλή έκανε μία δήλωση που για πολλούς θεωρήθηκε πως υπονόησε Grexit, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλες δηλώσεις σε ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ημερίδας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που διοργάνωσε το κόμμα ενόψει του συνεδρίου.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για το εάν υπονόησε Grexit ή όχι, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Επισημαίνει δε πως ο κ. Τσακαλώτος ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη και σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, “αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης – δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του”.

Λίγο αργότερα και ενώ ο θόρυβος για το εάν υπονόησε Grexit ή όχι δεν έχει κοπάσει ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε πως οι θεσμοί κυριολεκτικά απαγόρευσαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία στελεχώνονται τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών. Χαρακτηριστικά αποκάλυψε πως ήταν και οι τέσσερις θεσμοί μπετόν και πως απείλησαν την ελληνική κυβέρνηση πως ούτε τη δόση θα έδιναν ούτε θα προχωρούσε η ανακεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, σε μία στιγμή αυτοκριτικής, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η Αριστερά δεν είχε καταφέρει να έχει μία δεξαμενή στελεχών, ικανά να καλύψουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλιστα, αποκάλυψε πως ως καθηγητής, προσπαθούσε να αποθαρρύνει τους Έλληνες φοιτητές να μην κατευθυνθούν σε σπουδές σχετικές με τον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως είπε για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, στην Ευρώπη ισχύει ο πλουραλισμός, αλλά αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα, αφού το έχουν απαγορεύσει οι Θεσμοί.

Επίσης η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από το κράτος προκάλεσε έντονους προβληματισμούς στο ακροατήριο, που ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο στο μέλλον ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου και έτσι το Δημόσιο θα μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα.

Παράλληλα εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος πως εάν δεν αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε το 2015 θα πάει χαμένη, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα